Pakkausjätteiden kierrätysmahdollisuudet paranevat heinäkuusta alkaen

Vuonna 2021 hyväksytyn uuden jätelain mukaan kotitalouksien erilliskeräysvelvoitteet tiukentuvat tämän vuoden aikana. Heinäkuusta alkaen kaikilta vähintään viiden huoneiston kiinteistöiltä löytyy sekajätteen lisäksi myös Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimittamat keräysastiat pakkausmuoveille, kartongille, lasille ja metallille.  

– Jätelain uudistus myös siirtää vastuun bio- ja pakkausjätteiden erilliskeräyksen järjestämisestä kuntien vastuulle. Kunnallisena jätehuoltoyhtiönä nämä tehtävät kuuluvat jatkossa meille, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n palvelupäällikkö Anne Sjöberg sanoo.

LHJ siis vastaa 1.7.2023 lähtien pakkausjätteiden kuljetusten kilpailuttamisesta ja yksityiset palveluntarjoajat hoitavat jäteastioiden tyhjentämisen LHJ:n urakoitsijoina.

– On hyvin mahdollista, että nykyinen jätteenkuljetusyhtiö noutaa kiinteistöltä myös pakkausjätteet. Pakkausjätteisiin liittyvä asiakaspalvelu ja laskutus hoituvat kuitenkin LHJ:n kautta.

Sekajätteen keräyksestä ja kuljetuksesta vastaavat edelleen yksityiset palveluntarjoajat. Taloyhtiö tai isännöitsijä tilaa itse sekajäteastian ja sen tyhjennyksen haluamaltaan kuljetusyritykseltä.

– Pakkausjätteiden erilliskeräyksen alkaessa kannattaa tarkkailla sekajäteastian täyttymistä ja tarvittaessa pidentää tyhjennysväliä tai vähentää sekajäteastioiden määrää. Kotisivuiltamme löytyy astiatarpeiden kartoittamisen avuksi myös erilaisia laskureita, Sjöberg vinkkaa.

Kierrätysaste korkeammaksi

Tiukentuvien keräysvelvoitteiden tavoitteena on nostaa Suomen kierrätysaste seuraavan 15 vuoden aikana 40 prosentista 65 prosenttiin.

– Bio- ja pakkausjätteet kiertävät Suomessa kohtuullisen hyvin, mutta syntypaikkalajitteluun panostamalla voimme nostaa kierrätysastetta vielä merkittävästi, Sjöberg sanoo.

Kierrättämisen puolesta puhuu myös se, että suomalaisten ylikulutuspäivää vietettiin tänä vuonna jo maaliskuun puolella. Se tarkoittaa, että laskennallisesti suomalaiset kuluttavat oman osansa maapallon uusiutuvista luonnonvaroista neljä kertaa nopeammin, mihin maapallollamme on varaa.

– Aktiivisella kierrättämisellä neitseellisten luonnonvarojen ja energian käyttöä voidaan vähentää merkittävästi. Esimerkiksi muovipakkaukset voivat saada uuden elämän siivousvälineinä.

Sjöbergin mukaan pakkaukset ovat kohtuullisessa määrin hyvin tarpeellisia, sillä niiden tehtävänä on suojata tuotetta ja vähentää hävikkiä.

– Esimerkiksi monet elintarvikkeet säilyvät paljon paremmin, kun ne pakataan hyvin. Pakkauksien käyttäminen on siis hyvin suotavaa, kunhan ne muistetaan myös kierrättää oikein.

Lisätietoa:
palvelupäällikkö Anne Sjöberg
050 567 5815, anne.sjoberg@lhj.fi

Takaisin ylös