Kompostointi

Kompostoimalla jätteet tulevat käsitellyksi niiden syntypaikalla, eikä niitä tarvitse kuljettaa tai käsitellä muualla. Tämä säästää osaltaan ympäristöä ja vähentää jätteen kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. Kompostoimalla kodin eloperäiset jätteet voit myös täyttää vuonna 2024 laajenevan biojätteen erilliskeräysvelvoitteen.

Kompostoimalla saat biojätteestä arvokasta maanparannusainetta puutarhaasi ja autat samalla ravinteita palaamaan takaisin luonnon kiertokulkuun. Kodin jätteistä voi kompostoida keittiön biojätteet ja puutarhan haravointi- ja kasvijätteet. Huomioithan, että elintarvikejätteelle tarkoitetun kompostorin on oltava lämpöeristetty ja haittaeläinsuojattu.

Huomioithan, että kompostoreita ei tyhjennetä ulkopuolisen toimijan (Esim. LHJ) toimesta, vaan asukas vastaa itse kompostorinsa tyhjentämisestä sekä muista kompostointiin liittyvistä huoltotoimenpiteistä. 

Yhteinen kompostori

Kompostori voi olla myös useamman kiinteistön tai huoneiston yhteinen. Kompostorin tilavuuden tulee
tällöinkin olla riittävä kaikkien biojätteille, huomioiden kylmien vuodenaikojen aiheuttama hidastuminen
kompostoitumisessa. Jos kompostoinnin perusteella haetaan pidennystä yhteisen jäteastian tyhjennysväliin,
tulee kaikkien kiinteistöiden kompostoida omassa tai yhteiskäytössä olevassa kompostorissa
kiinteistökohtaiset elintarvikejätteet. Yhteistä kompostoria käyttävien kiinteistöjen etäisyydet
yhteiskompostorista saavat olla korkeintaan tietä pitkin 1 km taajama-alueella ja 5 km haja-asutusalueella.
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n jätteenkuljetusalueella kiinteistöjen etäisyydet yhteiskompostorista saavat
olla korkeintaan 200 m tietä pitkin mitattuna.

Voit lukea lisää kompostointi-oppaastamme!

Bokashi-menetelmä

Bokashi on sisällä, huoneenlämmössä pidettävä kompostori. Bokashi-menetelmässä biojäte fermentoidaan mikrobien avulla hapettomassa tilassa Bokashi-säiliössä. Bokashi-menetelmällä esikäsitelty, eli fermentoitu biojäte ei ole vielä multaa, eikä sitä saa hyödyntää sellaisenaan tai kaivaa maahan. Fermentoitu biojäte tulee aina jälkikäsitellä, eli kompostoida haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa tai astiassa, jossa ainekseen sekoitetaan vanhaa multaa. Fermentointiin käytettäviä astioita tulee olla käytössä riittävä määrä asukasmäärään nähden, eli vähintään 1 astia kahden henkilön biojätteitä varten. 4 henkilön biojätteille tulee olla siis 2 astiaa ja niin edelleen.

Kompostointi-ilmoitus

Elintarvikejätteille tarkoitettu kompostori tai bokashi-menetelmä vaativat aina kompostointi-ilmoituksen. Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Ilmoitusvelvollisuus koskee koko Loimi-Hämeen Jätehuollon toimialuetta, niin vakituisia kuin vapaa-ajanasuntoja. Kompostointi-ilmoitusta ei voi tehdä ennakkoon, vaan vasta silloin, kun kompostori on hankittu kiinteistölle.

Kompostointi-ilmoituksen voi jättää täällä tai Jätelautakunnan sähköisessä asioinnissa.

Kompostointi-ilmoituksen tekemisen jälkeen voit hakea sekajäteastialle tyhjennysvälin pidennystä jopa 12 viikkoon.

Sivua päivitetty 22.12.2022 kello 11:09

Kompostista kasvimaalle

Tammelassa asuva Ville Lankinen innostui hankkimaan kompostorin kuullessaan, että sekajätteen tyhjennysväliä on mahdollista pidentää biojätettä lajittelemalla.

– Päädyin kompostoriin, sillä halusin hyödyntää kompostointijätettä puutarhassa. Vien kompostorista kasvimaalle vajaan kottikärryllisen multaa 4–5 kertaa vuodessa, Lankinen kertoo.

Lankisella on keittiössään pieni keräysastia biojätteelle, jonka hän käy tarpeen mukaan tyhjentämässä pihalla sijaitsevaan kompostoriin. Kompostorin hoitamista hän ei koe työlääksi.

– Noin joka kolmannella kerralla lisään kompostoriin vähän kuiviketta sekaan ja satunnaisesti möyhennän sitä. Talvisin olen laittanut sekaan myös kompostiherätettä.

Lankinen suositteleekin kompostorin hankkimista erityisesti puutarhatöistä innostuneille ihmisille. Miehen kokemuksen mukaan laadukas kompostori on järkevä ostos, joka maksaa itsensä takaisin vuosien saatossa.

– Esimerkiksi vanhempieni kompostori on toiminut tehokkaasti jo useamman vuosikymmenen ajan.

Kompostoinnista on nykyään saatavissa paljon tietoa myös netistä, joten sen aloittaminen on Lankisen mukaan helppoa.

– Kannattaa vain muistaa, että vuodesta 2023 alkaen kompostoinnista ilmoittaminen tulee pakolliseksi. Ilmoitus on kuitenkin vaivatonta tehdä Jätelautakunnan kotisivuilla.

Kompostointi, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
Takaisin ylös