Jätehuollon UKK
Usein kysyttyä jäteasemalla asioimisesta
Aukioloajat vaihtelevat jäteasemittain. Katso ajankohtaiset aukioloaikamme sivulta: https://lhj.fi/jatteen-vastaanotto/jateasemat/
Kuorman hinta määräytyy tuotavan jätelajin ja jätteen määrän mukaan. Kuormat kannattaa pakata jo kotona jätelajin mukaan, joka helpottaa hinnoittelua ja lajittelua asemalla. Katso tarkemmin kohdasta ’kuinka pakkaan jätteeni oikein’. Hinnoittelu pientuojakuormissa (max. 4 kuutiota) on tilavuusperusteinen. Yli 4 kuution kuormia ei oteta vastaan pienemmillä asemilla. Suuremmat kuormat voi toimittaa jätekeskuksiin ja tarpeen vaatiessa ajaa vaa’an kautta, jolloin hinta määräytyy painoperusteisesti. Katso tästä hinnastomme: https://lhj.fi/hinnat/
Voit tuoda ilmaiseksi kaikille jäteasemille lasipakkauksia, puhdasta ikkunalasia ilman pokia, metallia, keräyspaperia, pahvia ja kartonkia. Kotitalouksilta myös muovipakkaukset, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet otetaan vastaan maksutta.
Lajittele jo kotona eri jätelajit omiksi ryhmikseen, jolloin myös lajittelu ja hinnoittelu jäteasemalla sujuu nopeammin. Tietyt jätelajit, kuten tuhka, haitalliset vieraslajit, kuolleet lemmikkieläimet, asbesti sekä poistotekstiili tulee aina pakata jätesäkkeihin.
Asbesti tulee pakata ilmatiiviisti, esim. vahvaan jätesäkkiin tai käärimällä pressuun ja teippaamalla huolellisesti. Pakkaamatonta tai puutteellisesti pakattua asbestia ei oteta vastaan.
Kiertokaveri-jätehaku auttaa jätteen lajittelussa. Pääset Kiertokaveri-sivulle tästä (linkki kiertokaveriin). Mikäli et löydä etsimääsi Kiertokaverista, voit ottaa yhteyttä myös neuvontaan: asiakaspalvelu@lhj.fi. Jäteasemalla voit kysyä neuvoa asemanhoitajalta.
Jätteiden käsittely, kuljetus ja jäteasemien ylläpito aiheuttaa kustannuksia. Myös jätevoimalat perivät vastaanottamastaan jätteestä maksun jätehuoltolaitokselta.
Usein kysyttyä jätelakiuudistuksesta
Heinäkuusta 2023 lähtien vähintään viiden huoneiston kiinteistöt on velvoitettu keräämään erikseen eri jätemateriaalit. Miksi, miten keräys järjestetään ja mitä toimenpiteitä se edellyttää taloyhtiöltä? Olemme koonneet alle yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia taloyhtiöiden tueksi tuleviin uudistuksiin liittyen.
- 7.2021
- Uusi jätelaki voimaan
- 7.2022
- Biojätteiden keräys tai kompostointi pakolliseksi vähintään viiden huoneiston kiinteistöiltä
(LHJ:n toimialueella ollut voimassa jo vuodesta 1997 lähtien)
- Biojätteiden keräys tai kompostointi pakolliseksi vähintään viiden huoneiston kiinteistöiltä
- 1.2023
- Kompostoinnista ilmoittaminen jätehuoltoviranomaiselle
- Tekstiilijätteen aluekeräys
- Huhti-kesäkuu 2023
- Pakkausjäteastioiden tuominen kiinteistöille LHJ:n toimesta
- 7.2023
- Pakkausjätteiden keräys vähintään viiden huoneiston kiinteistöiltä
- Pakkausjätteet LHJ:n järjestämään kuljetukseen
- 9.2023
- Biojätteiden kuljetus laajenee LHJ:n järjestämäksi myös
Euraan, Säkylään, Huittisiin, Sastamalaan ja Loimaalle
- Biojätteiden kuljetus laajenee LHJ:n järjestämäksi myös
- 7.2024 alkaen
- Biojätteiden keräys tai kompostointi kaikilta asuinkiinteistöiltä yli 10 00 asukkaan taajamissa
Vuonna 2021 hyväksytyn uuden jätelain mukaan kotitalouksien erilliskeräysvelvoitteet tiukentuvat. Uuden jätelain tavoitteena on nostaa Suomen kierrätysaste seuraavan 15 vuoden aikana 40 prosentista 65 prosenttiin. Jätelain mukaan kaikilta vähintään viisi huoneistoa käsittäviltä kiinteistöiltä on löydyttävä keräysastiat pakkausjätteille, eli kartongille, muoville, lasille ja metallille heinäkuusta 2023 alkaen.
Uusi jätelaki edellyttää vähintään viisi huoneistoa kattavat kiinteistöt erilliskeräämään myös biojätteet, mutta Loimi-Hämeen Jätehuollon toimialueella tämä velvoite on ollut voimassa jo vuodesta 1997 lähtien.
Loimi-Hämeen Jätehuolto on koonnut kotisivuilleen kattavan ohjeistuksen jätetilan suunnittelun avuksi. Sivuilta löytyy myös jätelaskuri, joka kertoo ohjeellisen arvion tarvittavien jäteastioiden määristä ja tyhjennysväleistä. Astioiden määriä ja tyhjennysvälejä voidaan myös muokata jätehuoltomääräysten mukaan, kun nähdään, paljonko jätettä todellisuudessa syntyy.
Suunnittelutyössä kannattaa hyödyntää myös LHJ:n asiantuntijoita. Taloyhtiöt voivat ilmoittautua maksuttomaan jätetilan kartoitukseen, jossa ne saavat neuvoja toimivan ja turvallisen jätepisteen järjestämiseen.
LHJ:n kotisivuilta löytyy myös Isännöitsijäkysely, jonka avulla taloyhtiöiden astiatarpeita on kartoitettu jo etukäteen. Kannattaakin tarkistaa ensin omalta isännöitsijältä, joko taloyhtiön jätehuollon tarpeista on ilmoitettu LHJ:lle.
Sekajäte
Sekajätteen keräyksestä ja kuljetuksesta vastaavat edelleen yksityiset palveluntarjoajat. Taloyhtiö tai isännöitsijä tilaa itse jäteastian ja sen tyhjennyksen haluamaltaan yritykseltä. Kannattaa tarkkailla sekajäteastian täyttymistä ja tarvittaessa pidentää tyhjennysväliä, jos se on mahdollista.
Mikäli taloyhtiöllä on ollut energiajätteen erilliskeräys, kannattaa siitä luopua uusien keräyksien myötä. Energiajäteastioita voidaan käyttää pakkausjätteiden keräyksessä. LHJ huolehtii näiden astioiden tarroittamisesta.
Pakkausjätteet
1.7.2023 lähtien LHJ järjestää pakkausjätteiden (muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkaukset) kuljetukset asuinkiinteistöiltä käsittelyyn ja hoitaa kuljetuksiin liittyvän asiakaspalvelun ja laskutuksen. LHJ on kilpailuttanut kuljetukset ja yksityiset kuljetusliikkeet hoitavat jäteastioiden tyhjentämisen LHJ:n urakoitsijoina.
Biojäte
LHJ on huolehtinut biojätteen keräyspalvelun järjestämisestä Akaan, Forssan, Humppilan, Koski TL:n, Jokioisten, Tammelan, Someron, Ypäjän, Oripään, Punkalaitumen ja Urjalan alueilla jo aiemmin. 1.9.2023 lähtien LHJ vastaa biojätteen keräyksestä ja kuljetuksesta myös Eurassa, Huittisissa, Loimaalla, Sastamalassa ja Säkylässä. LHJ vastaa myös kuljetuksiin liittyvästä asiakaspalvelusta ja laskutuksesta.
LHJ tarjoaa maksutonta suunnitteluapua jätetilojen toteutukseen. Monissa paikoissa esimerkiksi sekajäteastioiden määrää voidaan vähentää, jolloin tilaa vapautuu pakkausjäteastioille. Astioita voi tarpeen mukaan sijoittaa myös eri puolille kiinteistöä.
Mahdollisuuksien mukaan taloyhtiön kannattaa selvittää, olisiko yhteinen jätepiste naapuritalon/naapuritalojen kanssa toimiva ratkaisu. Kustannukset pystytään jakamaan suoraan taloyhtiöiden kesken esimerkiksi asuntoluvun perusteella.
Lähekkäin sijaitsevat kiinteistöt voivat sopia yhteisen jäteastian eli kimppa-astian käytöstä. Taloyhtiöiden tulee olla rajanaapureita, jos niillä on käytössä yhteisiä jäteastioita. Mikäli taloyhtiöiden välissä kulkee tie, ei se ole este yhteisen jätepisteen perustamiselle. Lisätietoa yhteisen jätepisteen perustamisesta kannattaa lukea LHJ:n kotisivuilta.
LHJ tarjoaa maksutonta suunnitteluapua jätetilojen toteutukseen, jota kannattaa tarvittaessa hyödyntää. Jätepisteen suunnittelussa tulee huomioida, että kaikki keräysastiat ovat helposti asukkaiden ja jätteenkuljettajien saatavilla. Jätepisteessä tulisikin olla:
- Ovi, jonka saa pysymään auki
- LHJ:n yleisavaimella toimiva lukko (mikäli katos on lukittu)
- Toimiva ja riittävä valaistus
- Jäteastiat sijoitettu siten, että jokaisen astian saa tyhjennettyä ilman muiden astioiden siirtämistä.
- Painavimmat ja useimmiten tyhjennettävät astiat lähimpänä ovea
- Astioiden merkintätarrat (jätelajitarrat) kunnossa
- Ei kynnyksiä, tarvittaessa ramppi
- Ajoneuvoja ei saa pysäköidä jätepisteen eteen
- Hiekoitus ja lumityöt tehty talvella. Lumikasat eivät estä kulkua jätekatokselle
Eivät maksa. LHJ:n järjestämään bio- ja pakkausjätteiden keräykseen kuuluu jatkossa pyörälliset 140 l, 240 l, 360 l ja 660 l kokoiset jäteastiat. Mikäli astia rikkoutuu, LHJ toimittaa tilalle uuden maksutta. LHJ huolehtii myös astioiden asianmukaisesta merkitsemisestä.
Uusi jätelaki määrää keräämään pakkausjätteet kiinteistökeräyksessä, eli yhteinen kierrätyspiste ei ole mahdollinen. Vähintään viiden asunnon kohteiden perusmaksua on kuitenkin alennettu uuden kiinteistökeräyksen myötä, sillä perusmaksulla katetaan muun muassa alueellisia kierrätyspisteitä, joita taloyhtiöiden asukkaiden on ennen ollut mahdollista käyttää.
LHJ toimittaa puuttuvia pakkausjäteastioita kiinteistöille kevään ja alkukesän aikana. Niiden käytön voi aloittaa kesäkuun lopussa. Jos astioille on tilattu pitkä tyhjennysväli (esim. lasin ja metallin tyhjennysväli voi pisimmillään olla 16 viikkoa), voi käytön aloittaa tarvittaessa jo kesäkuun alussa.
Taloyhtiö voi halutessaan myös tilata LHJ:ltä pakkausjäteastian jo etukäteen ja ottaa sille tyhjentäjän yksityiseltä palveluntarjoajalta. Jos astioille on jo ennen heinäkuuta ollut tyhjennys yksityisen toimesta, voi jäteastian käyttöä jatkaa samaan tapaan.
LHJ vastaa jatkossa kaikesta toimialueensa bio- ja pakkausjätteiden keräykseen liittyvästä asiakaspalvelusta.
Sekajätteen asiakaspalvelusta vastaa edelleen se yksityinen palveluntarjoaja, jolta taloyhtiö on tilannut astian tyhjennyksen.
Jätehuoltoon liittyvistä viranomaisasioista, kuten poikkeuksista jätehuoltoon, vastaa Forssan kaupungin Jätelautakunta.
Erilliskeräysvelvoitteen laajentumisesta syntyviä kustannuksia on vaikea laskea etukäteen. Kustannusten määrä riippuu siitä, miten paljon taloyhtiön jätepistettä joudutaan uudistamaan ja kuinka innokkaasti asukkaat ryhtyvät lajittelemaan. Pakkaus- ja biojäteastioiden tyhjennystaksat myös tarkistetaan vuosittain. Vaikka pakkausten tuottajat korvaavat jäteyhtiöille osan käsittelyn kustannuksista, on todennäköistä, että jätehuoltokustannukset taloyhtiöissä kasvavat. Kustannuksiin on mahdollista vaikuttaa optimoiduilla tyhjennysväleillä sekä yhteisillä jätepisteillä naapuritaloyhtiöiden kanssa.
Sivua päivitetty 13.3.2023 kello 13:41