Sähkö- ja elektroniikkaromu, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Tuo jäteasemalle tai palauta kauppaan

SER-romujen palauttaminen on täysin maksutonta virallisille vastaanottopaikoille, kuten LHJ:n jäteasemille. Jäteasemiemme lisäksi useat sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvät liikkeet ottavat SER-romua maksutta vastaan. Esimerkiksi rikkinäiset pienelektroniikkalaitteet on nykyään helppo palauttaa kauppareissun yhteydessä.

Yritykset ja julkishallinto voivat tuoda LHJ:n asemille maksutta sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kun kyseessä on kotitalouden laatua ja määrää vastaava erä. Suuremmista eristä tulee sopia erikseen.

Sähkö- ja elektroniikkaromu (SER) on tuottajavastuunalaista jätettä. Tämä tarkoittaa, että laitteiden valmistajien ja maahantuojien tulee järjestää laitteiden keräys, kierrätys ja hyödyntäminen ilman erillistä maksua. Keräyksestä aiheutuvat kustannukset katetaan uusien laitteiden hinnassa olevalla kierrätysmaksulla. 

Asiakas tuomassa sähkö- ja elektroniikkaromua Loimi-Hämeen Jätehuollon asemalle

Turvallisesti tuhottu

Älyteknologian lisääntyessä myös SER-romujen luotettava käsittely korostuu entisestään laitteiden sisältämien tietojen takia. Asiakkaiden ei kuitenkaan tarvitse huolehtia jäteasemillemme tuotavien SER-romujen tietoturvan puolesta, sillä tytäryrityksemme Suomen Tietoturva Oy on erikoistunut arkaluontoisten materiaalien hävittämiseen ja yrityksen toiminta täyttää tiukimmatkin kriteerit.

SER-jätteen lajittelu tärkeämpää kuin koskaan

Elektronisten laitteiden ja digitaalisten palveluiden määrät ovat kasvaneet viime vuosina nopeasti, mutta kierrätysaktiivisuus ei ole noussut samassa suhteessa. Jotta voimme nauttia digitalisaation tuomista eduista ja säilyttää maapallon kantokyvyn, meidän on saatava SER-romujen sisältämät raaka-aineet entistä tehokkaammin kiertoon. SER-romujen sisältämiä raaka-aineita tarvitaan myös vihreän energiasiirtymän toteuttamiseen.

Tutkimuksen mukaan eurooppalaisessa keskivertotaloudessa on 72 sähkö- ja elektroniikkalaitetta, joista 11 on rikki tai muuten poissa käytöstä. Kun nämä kaapin perukoille unohtuneet laitteet saadaan kierrätykseen, se tuo osaltaan jo pienen helpotuksen raaka-aineiden saatavuuteen.

Sähkö- ja elektroniikkaromu, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Sivua päivitetty 23.12.2022 kello 10:03

Takaisin ylös