Biojäte

Biojäte, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Kiinteistön kompostointi – tai biojätteen erilliskeräysvelvollisuus

Loimi-Hämeen Jätehuollon toimialueella elintarvikejätettä sisältävän biojätteen kompostointi- tai erilliskeräysvelvollisuus koskee seuraavia alueita 19.7.2024 alkaen:

  • Forssan keskusalueelta lähtevää yhtenäistä taajama-aluetta
  • Sastamalan keskustasta lähtevä taajama

Voit tarkistaa kuuluuko kiinteistösi biojätteen keräysvelvoitealueeseen Loimi-Hämeen Jätehuollon kuljetusaluekartasta. Jätehuoltomääräysten mukaan velvollisuus ei koske vapaa-ajan asuntoja 31.12.2027 asti. Mikäli kiinteistö haluaa aloittaa biojätekeräyksen jäteautoon tyhjennettävällä biojäteastialla, voi liittymisilmoituksen tehdä jo tässä vaiheessa. Myös kompostointi on mahdollista aloittaa jo nyt. Jos kiinteistö hankkii kompostorin, tulee asiasta muistaa tehdä kompostointi-ilmoitus.

Muilla alueilla biojätteen kompostointi tai erilliskeräys on vapaaehtoista.

Miksi biojätteen lajittelu kannattaa?

Kierrättäminen on paitsi trendikästä, mutta myös ainoa keino maapallomme kantokyvyn säilyttämiseksi. Biojätteen erilliskeräyksen tai kompostoinnin aloittaminen kannattaa, koska:

#1 Teet maailmasta kestävämmän

Erottelemalla biojätteen sekajätteestä edistät EU:n kiertotaloustavoitteita ja vähennät ilmastonmuutosta. Samalla vähennät jätevoimalaitoksissa poltettavan jätteen määrää ja edistät ravinteiden kiertokulkua sekä hyötykäyttöä. Tiesitkö, että kolmannes kotitalouden jätteistä on biojätettä? Se on kodin selvästi suurin yksittäinen jätelaji.

#2 Biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa ja multaa

Tuotat raaka-ainetta biokaasuntuotantoon, josta saadaan uusiutuvaa liikennepolttoainetta. Biokaasua voidaan käyttää myös lämmityksessä ja tuotantotehtaiden energiana. Biokaasun tuotannosta syntyvä mädätejäännös puolestaan voidaan hyödyntää maanparannusaineena perinteisten lannoitteiden sijaan. Biojäte voidaan kompostoida myös suoraan mullaksi, jossa kasvaa uutta raaka-ainetta ruokapöytään.

#3 Biojäte on halvempaa kuin sekajäte   

Erilliskeräämällä tai kompostoimalla biojätteen voit hakea sekajäteastiallesi tyhjennysvälin pidennystä. Tällöin myös sekajätelaskusi pienenee. Tyhjennysväli voi olla enimmillään 12 viikkoa. Lajittelemalla kaikki hyötyjätteet kierrätyspisteisiin vähennät sekajäteastiaan laitettavan jätteen määrää. Voit itse laskea säästömahdollisuuden omalla kohdallasi. Tarkasta sekajäteastian tyhjennyshinta jätelaskulta ja arvioi omalle kiinteistölle pisin mahdollinen tyhjennysväli. 

#4 Hajuhaitat vähenevät

Jos biojätettä ei lajitella, se alkaa etenkin kesällä haista helposti sekajäteastiassa. Uudet biojätekeräysastiat ovat hyvin ilmastoituja. Kuivuessaan biojäte ei aiheuta hajuhaittoja ja niiden tyhjennysväli voi olla normaalista bioastiasta poiketen jopa neljä viikon välein ympäri vuoden, eikä niihin tarvita suojasäkkejä!

#5 Valmistautuminen kannattaa

Jätelakiuudistuksen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee 19.7.2024 alkaen kaikkiin asuinkiinteistöihin, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan taajamissa. Loimi-Hämeen Jätehuollon alueella tämä tarkoittaa Forssan ja Sastamalan keskustoista lähteviä taajama-alueita. Aloittamalla biojätteen erilliskeräyksen tai kompostoinnin jo nyt ehdit treenata itsesi bioneeriksi hyvissä ajoin!

Sivua päivitetty 18.1.2023 kello 11:01

Takaisin ylös