Vaihtoehtona kompostointi

Tiesitkö, että kompostoimalla kodin eloperäiset jätteet voit täyttää biojätteen erilliskeräysvelvoitteen, joka koskettaa vuoden 2024 heinäkuusta lähtien kaikkia yli 10 000 asukkaan keskustaajamissa sijaitsevia kiinteistöjä? Loimi-Hämeen Jätehuollon toimialueella biojätteen erilliskeräysvelvoitteen laajentuminen koskee Forssasta ja Sastamalasta lähteviä keskustaajamia.

Kompostoimalla jätteet tulevat käsitellyksi niiden syntypaikalla, eikä niitä tarvitse kuljettaa tai käsitellä muualla. Tämä säästää osaltaan ympäristöä ja vähentää jätteen kuljetuksista aiheutuvia päästöjä.

Kompostointi kannattaa myös siksi, että kompostoimalla saat biojätteestä arvokasta maanparannusainetta puutarhaasi ja autat samalla ravinteita palaamaan takaisin luonnon kiertokulkuun. Kodin jätteistä voi kompostoida keittiön biojätteet ja puutarhan haravointi- ja kasvijätteet.

Kotitalousjätteestä peräti kolmannes on eloperäistä aineista, jotka lajittelemalla on mahdollista saada säästöä jätehuoltokustannuksiin. Kompostoimalla tai erilliskeräämällä biojätteet sekajäteastian tyhjennysväli onkin mahdollista pidentää jopa 12 viikkoon.

Kompostointi-ilmoitus

Elintarvikejätteille tarkoitettu kompostori vaatii aina kompostointi-ilmoituksen. Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Ilmoitusvelvollisuus koskee koko Loimi-Hämeen Jätehuollon toimialuetta, niin vakituisia kuin vapaa-ajanasuntoja.

Kompostointi-ilmoituksen voi jättää täällä tai Jätelautakunnan sähköisessä asioinnissa.

Sivua päivitetty 18.1.2023 kello 10:43

Kompostista kasvimaalle

Tammelassa asuva Ville Lankinen innostui hankkimaan kompostorin kuullessaan, että sekajätteen tyhjennysväliä on mahdollista pidentää biojätettä lajittelemalla.

– Päädyin kompostoriin, sillä halusin hyödyntää kompostointijätettä puutarhassa. Vien kompostorista kasvimaalle vajaan kottikärryllisen multaa 4–5 kertaa vuodessa, Lankinen kertoo.

Lankisella on keittiössään pieni keräysastia biojätteelle, jonka hän käy tarpeen mukaan tyhjentämässä pihalla sijaitsevaan kompostoriin. Kompostorin hoitamista hän ei koe työlääksi.

– Noin joka kolmannella kerralla lisään kompostoriin vähän kuiviketta sekaan ja satunnaisesti möyhennän sitä. Talvisin olen laittanut sekaan myös kompostiherätettä.

Lankinen suositteleekin kompostorin hankkimista erityisesti puutarhatöistä innostuneille ihmisille. Miehen kokemuksen mukaan laadukas kompostori on järkevä ostos, joka maksaa itsensä takaisin vuosien saatossa.

– Esimerkiksi vanhempieni kompostori on toiminut tehokkaasti jo useamman vuosikymmenen ajan.

Kompostoinnista on nykyään saatavissa paljon tietoa myös netistä, joten sen aloittaminen on Lankisen mukaan helppoa.

– Kannattaa vain muistaa, että vuodesta 2023 alkaen kompostoinnista ilmoittaminen tulee pakolliseksi. Ilmoitus on kuitenkin vaivatonta tehdä Jätelautakunnan kotisivuilla.

Kompostointi, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
Takaisin ylös