Me pidämme palveluillamme huolta ympäristöstä, jotta sinä voisit tehdä samoin
Kaipaatko apua jätteiden lajitteluun? Tältä sivulta löydät listauksen yleisimmistä jätejakeista ja niiden lajittelusta. Lisää lajitteluohjeita löydät Jätehaustamme.
Biojäte tulisi lajitella joko biojätteen keräysastiaan tai kodin omaan kompostoriin.
Biojätteelle on järjestettävä oma keräys viiden tai useamman huoneiston taloyhtiöissä. Omakotitaloille ja alle 5 asunnon taloyhtiöille erilliskeräys on vapaaehtoista.
Pakkaa biojäte sanomalehteen, paperipussiin -tai pakettiin, kananmunakennoon tai ikkunattomaan kirjekuoreen ennen biojäteastiaan laittamista. Biojätteen pakkaamista biohajoavaan muovipussiin tulee välttää, koska ne saattavat aiheuttaa ongelmia biokaasulaitoksen käsittelylinjastossa.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje:
Suurempien taajamien kierrätyspisteillä on kartonkimateriaaleille oma astiansa. Keräysohjeet voivat vaihdella pisteestä toiseen, joten noudata oman kierrätyspisteesi ohjeita. Kodin keräyskartongit ja pahvit voi tuoda myös maksutta jäteasemille. Mikäli kierrätyspistettä ei ole lähellä, voit laittaa pahvin sekajätteeseen tai energiajätteeseen. Myös suuremmissa taloyhtiöissä on keräyskartongille oma astiansa.
Keräyskartongin kerääminen kuuluu tuottajavastuun alaisuuteen ja keräystä koordinoi Encore Ympäristöpalvelut Oy.
Muistathan litistää aaltopahvilaatikot jo kotona valmiiksi.
Muistathan huuhdella ja valuttaa likaiset nestepakkaukset. Pakkauksien taittelu litteiksi ja sisäkkäin pakkaaminen säästää tilaa myös kotona.
Niittejä, paperiliittimiä tai pahvilaatikoiden pakkausteippejä ei tarvitse poistaa.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje:
Lasinkeräykseen: lasipullot ja -purkit.
Jäteasemalle: ikkuna- ja tuulilasi. (Tuulilasit otetaan vastaan sekajätteen hinnalla.)
Etikettejä ja metallikauluksia ei tarvitse poistaa.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje:
Pienet metalliesineet, kuten kattilat, säilykepurkit ym. voit viedä maksutta kierrätyspisteelle tai jäteasemalle. Suuremmat metalliesineet ja romuerät voit toimittaa maksutta jäteasemalle.
Forssan jätekeskuksesta löytyy myös oma lajittelu alumiinille ja kuparille.
Sähkö- ja elektroniikkaromun otetaan vastaan jäteasemilla ilmaiseksi.
Romuautojen viralliset vastaanottopaikat löytää esim. Suomen Autokierrätys Oy:n kautta.
Kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia
Kotitalouksista löytyy muitakin muovipakkauksia, jotka sopivat keräykseen: esimerkiksi tuubit, putkilot, EPS-pakkaukset ja vastaavat.
Tuo vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet, hiuslakka) jäteasemille, jossa ne otetaan vastaan vaarallisena jätteenä.
Pitääkö korkit ja kannet irrottaa?
Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ja pistää keräysastiaan erikseen. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus.
Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä. Muutkin irtoavat osat kuten pesuainepullon pumppuosa on hyvä pistää keräykseen erillään.
Lisätietoa muovien lajittelusta:
Lähimmät muovinkeräyspisteet löydät täältä: Kierrätys.info
Lataa tulostettava A4 lajitteluohje:
Kierrätyspisteeseen, taloyhtiön keräysastiaan tai jäteasemille.
Paperin kerääminen kuuluu tuottajavastuun alaisuuteen ja keräystä koordinoivat Encore Ympäristöpalvelut Oy sekä Suomen Keräystuote Oy. Myös usean LHJ:n kierrätyspisteen yhteydessä on keräyspaperiastia. Tarkista kierrätys.infosta, mikä on lähinnä sinua.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje:
Kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten:
Pakkaa suljettuun muovipussiin. Pakkaamattomat tekstiilit otetaan vastaan seka- tai energiajätteenä ja niistä veloitetaan hinnaston mukainen maksu.
Alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja tai kenkiä eikä kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Kosteat, homeiset, tekstiilituholaisia sisältävät tai vahvasti haisevat tekstiilit saattavat pilata koko keräyserän. Lajittele nämä jätteet seka- tai energiajätteeseen.
Vinkki: Suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet kannattaa entiseen tapaan joko myydä tarvitseville tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin. Paikkaamalla vanhoja vaatteita ja suosimalla käytettyjä edistät kiertotaloutta ja pienennät omaa ympäristökuormaasi.
Lisätietoja poistotekstiileistä ja niiden hyödynnyksestä: Poistotekstiilit
Sekajäte on jätettä, josta on lajiteltu pois vaaralliset jätteet sekä kierrätykseen ja hyötykäyttöön kelpaavat jätteet.
Suuret jäte-erät ja esineet suursiivouksista, remonteista ja rakennustyömailta. Esimerkiksi:
Lajittelu kannattaa, sillä lajiteltujen hyötyjätteiden tuominen asemille on aina halvempaa kuin sekajätteen tuominen. Hyötyjätteiden lajitteleminen säästää myös ympäristöä ja luonnonvaroja.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje:
Sivua päivitetty 4.1.2023 kello 12:40