Forssasta ja Sastamalasta lähtevät keskusta-alueet mukaan biojätteen keräykseen

Jätelakiuudistuksen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee kesällä 2024 kaikkiin asuinkiinteistöihin, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan keskustaajamissa. Loimi-Hämeen Jätehuollon alueella tämä tarkoittaa Forssasta ja Sastamalasta lähteviä keskusta-alueita.

– Velvoite koskee vakituisessa käytössä olevia omakotitaloja sekä alle viiden huoneiston taloyhtiöitä. Isommissa taloyhtiöissä biojätteen erilliskeräystä on edellytetty jo heinäkuusta lähtien, Loimi-Hämeen Jätehuollon logistiikka- ja viestintäpäällikkö Mirva Naatula kertoo.     

Virallisen määritelmän mukaan taajamaksi määritellään kaikki rakennusryhmät, joissa rakennusten välinen etäisyys ei yleensä ole 200 metriä suurempi. Taajamamäärittelystä vastaa Suomen Ympäristökeskus.

– Taajama alue ei siis noudattele kaupunki- ja kuntarajoja, vaan se voi ulottua myös laajemmalle. Esimerkiksi Forssasta lähtevä taajama-alue jatkuu katkeamattomana Tammelan ja Jokioisten puolelle. Tarkempia taajamarajoja voi tarkastella kotisivuiltamme tai ottamalla yhteyttä LHJ:n neuvontaan.

Näillä alueilla sijaitsevien kiinteistöjen on siis 19.7.2024 lähtien hankittava erillinen biojätteen keräysastia yksin tai yhdessä naapurien kanssa.

– Toinen vaihtoehto on kompostoida kodin eloperäiset biojätteet. Kompostori sopii etenkin puutarhatöistä innostuneille ihmisille, sillä siitä saa ravinteikasta multaa esimerkiksi kasvimaalle.

Kompostoinnista ilmoitettava viranomaiselle

Uuden jätelain myötä elintarvikejätteelle tarkoitettu kompostori vaatii 1.1.2023 lähtien aina kompostointi-ilmoituksen viranomaiselle, eli jätelautakunnalle. Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

– Ilmoituksen voi jättää jo nyt LHJ:n kotisivuilla olevan sähköisen lomakkeen kautta. Ilmoitusvelvollisuus on kiinteistökohtainen, eikä yksittäisen huoneiston kompostointia tarvitse ilmoittaa, jos kiinteistöllä on muutoin järjestetty biojätteen erilliskeräys, Naatula kertoo.  

Vaikka biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee vasta vuoden 2024 heinäkuussa, Naatula toivoo, että mahdollisimman moni olisi asian suhteen hyvissä ajoissa liikkeellä.  

– Biojätteiden lajittelu tai kompostin hoito ei ole vaikeaa, mutta kuten kaikki uusi, myös ne vaativat aluksi hieman treeniä. Ajoissa tehty kompostointi-ilmoitus helpottaa myös ruuhkaa asiakaspalvelumme päässä.

Naatula muistuttaa, että lajittelemalla biojätteet voi myös saada säästöä jätehuoltokustannuksiin.

– Erilliskeräämällä tai kompostoimalla biojätteet on mahdollista hakea sekajätteen tyhjennysvälille pidennystä.

Forssasta ja Sastamalasta lähtevät keskusta-alueet mukaan biojätteen keräykseen, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Lisätietoa:
logistiikka- ja viestintäpäällikkö Mirva Naatula
p. 0440 242 639, mirva.naatula@lhj.fi

Takaisin ylös