EKOTEMPAUS KIERTÄÄ TOUKO-KESÄKUUSSA SEITSEMÄLLÄ PAIKKAKUNNALLA

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy järjestää Ekotempauksen 22.5.–1.6. Tammelassa, Forssassa, Loimaalla, Punkalaitumella, Somerolla, Urjalassa ja Ypäjällä. Muiden LHJ:n toimialueen paikkakuntien vuoro on syksyllä.

– Aiomme järjestää tänä vuonna Ekotempauksen taas laajemmin ja kiertää yhtiömme kaikissa omistajakunnissa. Syksyn aikataulua ei ole vielä päätetty, mutta pyrimme ilmoittamaan siitä hyvissä ajoin, LHJ:n työnjohtaja Tommi Savo kertoo.

Ekotekotempauksen aikana jätteet haetaan suoraan paikallisten asukkaiden omalta kylältä, eikä jätteitä tarvitse rahdata jäteasemalle

– Kannattaa myös muistaa, että yhdeksän jäteasemaamme ja viisi Ekopistettämme vastaanottavat vaarallisia jätteitä maksutta ympäri vuoden, LHJ:n ajojärjestelijä Saku Toivonen täydentää.

Ekotempauksessa kerättävät vaaralliset jätteet ovat nimensä mukaisesti käytöstä poistettuja aineita tai esineitä, jotka voivat väärään paikkaan päätyessään aiheuttaa haittaa ihmisten terveydelle tai ympäristölle.

– Keräykseen voi tuoda maksutta esimerkiksi käytöstä poistettuja maaleja, liimoja, liuottimia, lakkoja, akkuja, paristoja, aerosoleja, torjunta-aineita, öljyjä, kiinteitä öljyisiä jätteitä, elohopealamppuja ja loisteputkia, Savo kertoo.

– Keräyksessä ei kuitenkaan vastaanoteta tai tyhjennetä öljytynnyreitä, vaan ne tulee viedä suoraan jäteasemalle, Toivonen toteaa.

Turvallisuus ensin

LHJ:llä toivotaan, että Ekotempaukseen osallistuvat ihmiset kiinnittäisivät erityistä huomiota turvallisuuteen vaarallisia jätteitä tuodessaan.

– Koska vaarallisia jätteitä kerätään esimerkiksi koulujen ja kauppojen parkkipaikoilla, jätteitä ei saa missään nimessä tuoda pysäkeille etukäteen virallisen keräysajan ulkopuolella, Savo sanoo.

Miesten mukaan on myös suositeltavaa pakata vaaralliset jätteet alkuperäiseen pakkaukseen tai merkitsemään pakkauksen sisältö esimerkiksi tussilla, mikäli se on mahdollista.

– Puolityhjien kanistereiden ja pullojen sisältöjä ei kuitenkaan saa sekoittaa keskenään. Kannattaa myös välttää säilömästä vaarallisia jätteitä elintarvikepakkauksiin, sillä ne eivät välttämättä kestä ja voivat vuotaessaan aiheuttaa vaaratilanteen, Toivonen toteaa.

Ekotempauksen tarkempi aikataulu, listaus pysäkeistä ja ohjeistus löytyvät kootusti LHJ:n kotisivuilta.

– Sivuilta löytyy myös LHJ:n jätehaku, jonka avulla voi tarkistaa helposti, kuuluuko jäte vaarallisiin jätteisiin vai voiko sen lajitella muuten, miehet vinkkaavat.

Ekotempauksen aikataulu

Takaisin ylös