Jätetila

Jätekatokset ja tilat

Toimivissa jätetiloissa astioiden tyhjennykset sujuvat esteettä ja turvallisesti. Myös asukkaan on vaivatonta ja miellyttävää käydä viemässä jätteet oikeisiin jäteastioihin.

Jätekatoksessa tulisi olla:

  • Ovi, jonka saa pysymään auki
  • Loimi-Hämeen Jätehuollon yleisavaimella toimiva lukko
  • Toimiva ja riittävä valaistus
  • Jäteastiat sijoitettu siten, että jokaisen saa tyhjennettyä ilman muiden astioiden siirtämistä
  • Painavimmat ja useimmiten tyhjennettävät astiat lähimpänä ovea
  • Astioiden merkintätarrat (jätelajitarrat) kunnossa
  • Ei kynnyksiä tai tarvittaessa ramppi
  • Ajoneuvoja ei pysäköidä jätekatoksen eteen
  • Hiekoitus ja lumityöt tehty talvella. Lumikasat eivät estä kulkua jätekatokselle.

Uutta jätekatosta rakennettaessa tai vanhaa uudistaessa on hyvä miettiä tulevaisuuden jätehuollon tarpeita. Lajittelu lisääntyy jatkuvasti, ja jätetilojen tulisi palvella vielä vuosienkin päästä. Käytännössä jätetiloihin olisi hyvä jättää tyhjää tilaa vähintään yhdelle 660-litraiselle jäteastialle.

Jäteastioiden ulkomittoja:

  • 140 L: 48 x 54,5 x 106cm (LxSxK)
  • 240 L: 57,7 x 72 x 106 cm (LxSxK)
  • 360 L: 58 x 87,5 x 108 cm (LxSxK)
  • 660 L: 136 x 78 x 119 cm (LxSxK)

Lajitteluohjeet jätetilaan:

Olemme tehneet taloyhtiön jätetiloihin lajittelutaulun, joka auttaa asukkaita lajittelemaan jätteet oikein. Lajittelutauluja (koko: 100cm x 42cm) on myynnissä etukäteen sovittuna jäteasemillamme. Lajittelutaulun painovalmiin tiedoston voi myös ladata ilmaiseksi ohesta ja painattaa sen haluamassaan painossa.

Ratkaisuja ahtaisiin jätetiloihin:

  1. Paperille pienempi jäteastia ja tyhjennysvälin tihentäminen tarpeisiin sopivaksi. Paperinkeräyksestä vastaa Stena Recycling.
  2. Sekajäteastioiden määrän vähentäminen ja tyhjennys useammin. 
  3. Muille jätelajeille pienemmät astiat ja niiden tyhjennys niin usein kuin mahdollista. Esim. lasipakkauksille ja metallille 140-litraiset astiat 240-litraisten sijaan.
  4. Astioita voidaan sijoittaa eri puolille pihaa. Harvemmin tyhjennettävät astiat (esim. lasi ja metalli) voivat sijaita muussa paikassa kiinteistöllä.
  5. Yhteiset jätepisteet naapuritaloyhtiön kanssa. Toisen taloyhtiön pihalta voi löytyä esim. sekajäte, kartonki ja muovi ja toisen taloyhtiön sekajäte, lasi ja metalli. Yhteisastiaa käyttävien taloyhtiöiden kohdalla bio- ja pakkausjätekustannukset voidaan jakaa esim. asuntolukuun perustuen taloyhtiökohtaisesti.

Jätelaskuri

Ohje jätelaskurin käyttöön

Voit käyttää jätelaskuria taloyhtiön jätetilan suunnittelun apuna. Laskurilla saat ohjeellisen arvion tarvittavien jäteastioiden määrästä. Lopullinen astiamäärä, tyhjennysten tiheys ja nostettavien jätekeräyssäiliöiden soveltuvuus kiinteistön käyttöön pitää aina varmistaa asiakaspalvelustamme.

Sekajätteen pisin mahdollinen tyhjennysväli on 12 viikkoa, jos taloyhtiöllä on käytössä biojäteastia. Biojäteastian pisin mahdollinen tyhjennysväli on kesällä (vk 18-40) kahden viikon välein ja talviaikana (vk 41-17) neljän viikon välein. Tuulettuvien biojäteastioiden pisin tyhjennysväli voi olla neljän viikon välein ympäri vuoden. Pakkausjätteiden tyhjennysvälit tulee sovittaa astian täyttymiseen sopiviksi.

Laskuri antaa arvion tarvittaviin jäteastioihin 50 asukkaan taloyhtiöön asti. Yli 50 asukkaan taloyhtiölle suosittelemme nostoperusteisia jätteenkeräyssäiliöitä.

 

Asukasmäärä

10

50

Tarvittavat jäteastiat 10 asukkaalle

kpl

Sekajäte

660 litraa

kpl

Muovipakkaukset

660 litraa

kpl

Kartonki

660 litraa

kpl

Biojäte

litraa

kpl

Lasi

litraa

kpl

Metalli

litraa

kpl

Paperi

litraa

Vaadittu jätetilan pinta-ala:

Sivua päivitetty 7.1.2025 kello 10:09

Takaisin ylös