Euroopan jätteen vähentämisen viikon teemana tekstiilien kiertotalous

Euroopan jätteen vähentämisen viikon teemana tekstiilien kiertotalous, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään 19.–27. marraskuuta. Viikon teemana on tänä vuonna kestävä tekstiili ja tekstiilien kiertotalous, eikä suotta. Tekstiili- ja vaateteollisuus on yksi maailman eniten saastuttavista teollisuuden aloista ja sen ympäristö- ja ilmastovaikutukset ovat merkittävät. 

– Tekstiilien tuottajien lisäksi myös kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa alan kehittymiseen kohti kestävämpiä toimintatapoja. Kaikki lähtee vastuullisesta kuluttamisesta ja harkinnasta jo tuotteen ostohetkellä, Loimi-Hämeen Jätehuollon logistiikka- ja viestintäpäällikkö Mirva Naatula sanoo.

Naatulan mukaan paras vaate on sellainen, joka on hankittu tarpeeseen, sitä käytetään mahdollisimman pitkään ja se myös kestää.  

– Suomalainen heittää pois vuodessa keskimäärin yli 15 kiloa tekstiiliä. Joka vuosi syntyy siis 100 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Tästä 80 prosenttia päätyy voimalaitoksiin poltettavaksi, jolloin kierrätykseen kelpaavien tekstiilien materiaaliresurssit menevät hukkaan, Naatula toteaa. 

Loppuun kulutetusta kierrätyskuiduksi 

Omien ostotottumusten tarkastelun lisäksi myös vaatteiden ja kodintekstiilien kierrätystottumuksiin on syytä kiinnittää huomiota. Sekajätteeseen heittämisen sijaan tiensä päähän tulleet tekstiilit kannattaakin mahdollisuuksien mukaan lajitella poistotekstiilin, jolloin ne voidaan hyödyntää uusioraaka-aineena. 

–  Edelleen käyttökelpoiset, ehjät ja hyväkuntoiset tekstiilit kannattaa myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Poistotekstiilikeräykseen voi lajitella puhtaat, hajuttomat ja kuivat paidat, housut, hameet ja takit sekä kodintekstiilit. Alusvaatteet, asusteet, matot, peitot sekä kaikki likaiset, märät tai haisevat tekstiilit kuuluvat sekajäteastiaan, sillä tämän tyyppisiä tekstiilejä ei voida toistaiseksi hyödyntää materiaalina, Naatula ohjeistaa. 

Vuonna 2021 hyväksytty jäteasetus velvoittaa LHJ:n kunnallisena jätehuoltoyhtiönä järjestämään asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanoton ensi vuoden alusta alkaen. LHJ on kuitenkin lähtenyt edistämään tekstiilinkeräystä jo etuajassa.

– Keräsimme ja toimitimme viime vuonna yli 32 000 kiloa poistotekstiiliä Paimion käsittelylaitokselle, jossa siitä valmistetaan kierrätyskuitua tekstiiliteollisuuden raaka-aineeksi, Naatula kertoo. 

LHJ on järjestänyt poistotekstiilien keräyksen ja lajittelun yhdessä Forssan ja Loimaan tex vexien sekä Huittisten Kiertokulman kanssa. Edellä mainittujen lisäksi poistotekstiilejä voi tuoda maksutta kaikille LHJ:n jäteasemille. Koko maan poistotekstiilien vastaanottopisteitä voi tarkastella osoitteesta www.kierrätys.info 

Lisätietoa:
logistiikka- ja viestintäpäällikkö Mirva Naatula
p. 0440 242 639, mirva.naatula@lhj.fi

Takaisin ylös