Loimi-Hämeen Jätehuollon kotitalousjätteen käsittelymaksu ja perusmaksu pysyvät ennallaan viidettä vuotta peräkkäin

Loimi-Hämeen Jätehuollon vuoden 2023 jätetaksaan ei ole tulossa korotuksia perusmaksujen tai sekalaisen kotitalousjätteen osalta. Maksuja ei ole korotettu viiteen vuoteen, mikä on vallitsevassa voimakkaan inflaation ja yleisen hintojen korkeiden korotusten tilanteessa harvinaista.

– Kuluneen viiden vuoden aikana LHJ ei ole nostanut sekalaisen yhdyskuntajätteen jätemaksua. Päinvastoin yhtiö on alentanut porttimaksua kahdesti viime vuosien aikana. Myöskään vuosittaiseen jätehuollon perusmaksuun ei ole tulossa korotuksia, LHJ:n toimitusjohtaja Immo Sundholm kertoo.

Uutena asiana perusmaksuihin on tulossa uusi maksuluokka vähintään viiden asunnon kiinteistöille. Aiemmin taloyhtiöiltä laskutettiin vakituisen asunnon mukainen perusmaksu, joka perustuu kiinteistön asuntolukuun.  Uuden maksuluokan myötä vähintään viiden asunnon kiinteistöjen perusmaksu laskee 14 prosenttia.

– Maksuluokan perustamisen taustalla on ensi vuonna alkava erilliskeräysvelvoite vähintään viiden asunnon kiinteistöille koskien pakkausjätteitä. Perusmaksulla katetaan LHJ:n alueellisten kierrätyspisteiden ylläpito ja kiinteistökeräyksen yleistyessä taloyhtiöiden asukkaat siirtyvät käyttämään taloyhtiön omassa käytössä olevia pakkausjätteiden keräysastioita, LHJ:n palvelupäällikkö Anne Sjöberg kertoo.

Uudessa jätetaksassa on uutena myös astiakohtaiset tyhjennyshinnat tulevalle pakkausjätteiden erilliskeräilylle. LHJ:n alueella on käytössä tasataksa, joka tarkoittaa samaa tyhjennyshintaa paikkakunnasta riippumatta. Taksan erilliskeräilyn hinnat perustuvat LHJ:n kilpailuttamiin bio- ja pakkausjäteurakoihin, jotka alkavat ensi vuonna.

– LHJ:n nykyinen biojäteurakka päättyy ensi vuoden elokuun lopussa. Kilpailutimme keväällä 2022 sekä biojätteen että pakkausjätteen. Uudistuneen jätelain myötä pakkausjätteiden eli kartonki- ja pahvipakkausten, muovipakkausten, lasipakkausten ja pienmetallin keräys alkaa 1.7.2023. Biojätteen keräys siirtyy koko toimialueella LHJ:n järjestettäväksi 1.9.2023. Tällä hetkellä LHJ järjestää biojätteen keräilyn 11 kunnassa. Syyskuun alusta myös Eura, Loimaa, Sastamala, Huittinen ja Säkylä siirtyvät kunnan järjestämään kuljetusmalliin, Sjöberg kertoo.

Vuonna 2022 useat toimijat lähes kaikilla eri toimialoilla ovat nostaneet palvelumaksujaan reilustikin. Jätehuollon ohjaus ja kehitys LHJ emoyhtiön osalta sekä markkinoilla toimivat LHJ Group tytäryhtiöt ovat onnistuneet hienosti toiminnoissaan, minkä ansiosta LHJ on voinut välttyä kuntalaisten jätemaksujen korotuksilta.

– Vaikka kuntalaisten jätehuollon maksuihin ei tule korotuksia, ovat kuitenkin kaikki kustannukset ja maksut LHJ:lle nousseet. Tärkeänä osatekijänä vakaina pysyneisiin kuluttajahintoihin on ollut myös muutama vuosi sitten tehty onnistunut ratkaisu liittyä Vaasassa toimivan ekovoimalaitos Westenergy Oy:n osakkaaksi. Se on ollut erittäin kustannustehokas hyödyntämisratkaisu sekalaiselle kotitalousjätteelle alueellamme, Sundholm toteaa.

Lisätietoa:

palvelupäällikkö Anne Sjöberg
puh. 050 567 5815, anne.sjoberg@lhj.fi

Loimi-Hämeen Jätehuollon kotitalousjätteen käsittelymaksu ja perusmaksu pysyvät ennallaan viidettä vuotta peräkkäin, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
Takaisin ylös