Kiimassuon jätekeskuksen toiminnasta viidennes tuotetaan pian aurinkosähköllä

LHJ Groupin uusi aurinkovoimalaitos Kiimassuon jätekeskuksessa on pian valmis aloittamaan toimintansa. Valmistuessaan aurinkovoimala tuottaa yli 20 prosenttia konsernin sähkönkulutuksesta Forssassa.

– Aurinkovoimala koostuu yli 1300 paneelista, joiden arvioitu vuosituotanto on noin 700 MWh vuodessa. Tuotantomäärä vastaa 60 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta, LHJ:n toimitusjohtaja Immo Sundholm havainnollistaa. 

Sundholmin mukaan aurinkovoimalan rakentumista on ollut hieno seurata, sillä sen myötä LHJ Groupin toiminnasta tulee entistä vastuullisempaa ja omavaraisempaa.   

– Vastuullisuus on yksi toimintamme kulmakivistä ja tavoitteenamme on toteuttaa jätteiden kierrätys mahdollisimman pienillä ympäristövaikutuksilla. Meillä on hyviä kokemuksia aurinkovoimasta, sillä hankimme ensimmäiset paneelit Kiimassuon jätekeskukseen jo vuonna 2014.

Pian tuotannon aloittava aurinkovoimala sijaitsee suljetun kaatopaikan etelänpuoleisessa rinteessä. Voimalan hyötysuhde on 22 prosenttia.

– Aurinkovoimalan myötä suljetulle kaatopaikalle on löydetty uusi hyvä käyttötarkoitus. Olemme myös hyödyntäneet voimalan perustamisrakenteissa kierrätysmateriaaleja.

Mahdollisuus kasvattaa kapasiteettia

Tällä hetkellä kaikki aurinkovoimalan rakenteet ovat paikallaan ja kytkennät tehty. Voimalassa tehdään vielä viimeisiä testejä ja koeajoja ennen sen käyttöönottoa.

– Suurin osa sähköntuotannosta saadaan konsernimme omaan käyttöön. Käsittelylaitoksemme toimivat vain arkisin, mistä syystä osa sähköntuotannosta menee myös myyntiin, Sundholm kertoo.  

Sundholmin mukaan uusi aurinkovoimala on suunniteltu siten, että sitä voidaan laajentaa tulevaisuudessa.

– Jatkossa harkitsemme investoimista myös akustoratkaisuihin, jolloin kaikki tuotettu sähkö saataisiin hyödynnettyä omassa toiminnassamme.

Julkisen kilpailutuksen perusteella hankkeen toteuttajaksi valikoitui Solarigo Systems. Hankkeen teknisenä asiantuntijana toimi Carelin Oy.

– Hankkeelle saatiin Business Finlandin energiatukea 15 prosenttia, jonka myötä aurinkovoimalan takaisinmaksuaika on noin yhdeksän vuotta. Vältetyt vuotuiset CO2-päästöt ovat hankkeen myötä noin 63 tonnia vuodessa.

Lisätietoa:

toimitusjohtaja Immo Sundholm, LHJ Group
p. 050 553 0709 tai immo.sundholm@lhj.fi

Kiimassuon jätekeskuksen toiminnasta viidennes tuotetaan pian aurinkosähköllä, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
default
Takaisin ylös