JÄTEMAKSUTAKSA 2024 KUNTIIN LAUSUNNOILLE – PAKKAUSJÄTTEIDEN TYHJENNYSHINTOIHIN ESITETÄÄN ALENNUSTA LHJ:N TOIMIALUEELLA

Forssan kaupungin jätelautakunta päätti 25. lokakuuta pidetyssä kokouksessaan laittaa lausunnoille jätemaksutaksan vuodelle 2024 LHJ:n esityksen mukaisesti.

– Olennaisia taksassa määriteltäviä jätehuollon maksuja ovat poltettavan jätteen, biojätteen ja pakkausjätteiden maksut sekä perusmaksu. Näistä neljästä LHJ esitti alennettavaksi pakkaus- ja biojätemaksuja, LHJ:n toimitusjohtaja Immo Sundholm kertoo.  

Vastaavasti korotettavaksi esitettiin poltettavan jätteen käsittelymaksua ja jätehuollon perusmaksua.

– Huomattavaa on, että poltettavan jätteen maksu ja perusmaksu ovat pysyneet ennallaan tai jopa alentuneet viimeisen kuuden vuoden aikana. Perusmaksua jopa alennettiin vuodelle 2023 uudessa taksaluokassa. Samaan aikaan yleiskustannusindeksi on noussut inflaation seurauksena noin 20 prosenttia.

Nyt esitettyjen maksujen alennusten ja korotusten yhteisvaikutuksena kerrostaloasukkaan jätehuolto nousee vuodessa alle yhdellä eurolla. Omakotiasukkaalle vastaava vaikutus on vajaa kuusi euroa vuodessa.

Pakkausjätteiden tyhjennyshintoihin esitettiin alennusta.

Uuden jätemaksutaksan myötä LHJ esitti pakkausjätteiden tyhjennyshintoihin 10 prosentin alennusta.

– Pakkausjätteiden keräily siirtyi LHJ:n vastuulle 1. heinäkuuta alkaen. Keräilyn kustannuksia oli haastavaa arvioida etukäteen. On hienoa, että hintoja voidaan alentaa nyt, kun todelliset kustannukset alkavat olla selvillä, Sundholm toteaa.

Sundholmin mukaan pakkausjätteiden tyhjennyshintojen alentamiseen vaikuttivat etenkin kuljetusten ja astiahankintojen onnistuneet kilpailutukset.

– LHJ:n bio- ja pakkausjätteiden keräys sisältää kuljetuksen lisäksi myös astiat kiinteistöille. Toimitimme kevään ja kesän aikana noin 5500 uutta jäteastiaa toimialueellamme, mikä vaikutti merkittävästi pakkausjätekeräilyn perustamiskustannuksiin.

Esitetyssä jätemaksutaksassa biojätteen tyhjennyshinta alenee kaksi prosenttia.

– Myös tässä kustannussäästöt muodostuvat kuljetusten tehostumisella ja käsittelykustannusten alentumisella, Sundholm toteaa.

Korotusten taustalla kohonneet kustannukset

Jätelautakunta esitti myös, että energiajäte ja sekajäte yhdistyvät jatkossa polttokelpoiseksi jätteeksi, jonka vastaanottomaksuksi olisi ensi vuonna 191,94 euroa/tonni (alv 0 %). Samalla energiajätteen vastaanotto erillisenä jätelajina päättyy.

– Polttokelpoisen jätteen vastaanottomaksu nousee hieman verrattuna siihen, mitä sekajätteen vastaanottomaksu oli aiemmin. Jäteasemien pientuojahinnastoon ei ole tulossa muutoksia, Sundholm toteaa.

Se miten hinnan muutokset näkyvät kuluttajille riippuu kuljetusyrittäjistä, jotka laskuttavat sekajätteen tyhjennyksestä oman hinnastonsa mukaisesti. Jätehuollon perusmaksu puolestaan nousee 2–3 eurolla asumismuodosta riippuen.

– Jätehuollon perusmaksulla katetaan yleiset ja yhtäläiset jätehuollon peruspalvelut, joita ovat muun muassa vaarallisten jätteiden vastaanotto, jäteasemien ja kierrätyspisteiden ylläpito sekä ympäristökasvatus ja neuvonta.

Jatkossa LHJ:n paperiset laskut sisältävät myös kahden euron laskutuslisän. Laskutuslisän voi kuitenkin välttää ottamalla käyttöön sähköisen e-laskun.

Jätemaksutaksa on voimassa Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n yhteistoiminta-alueella, johon kuuluvat Akaa, Eura, Forssa, Huittinen, Humppila, Jokioinen, Koski Tl, Loimaa, Oripää, Punkalaidun, Sastamala (pl. Suodenniemi ja Mouhijärvi), Somero, Säkylä, Tammela, Urjala ja Ypäjä. 

Lisätietoa:

toimitusjohtaja Immo Sundholm, p. 050 553 0709 tai
palvelupäällikkö Anne Sjöberg, p. 050 567 5815

Takaisin ylös