Jätehaku

Vieraslajit

(jättiputki, jättipalsami, lupiini, hukkakaura, isosorsimo, espanjansiruetana, lehtokotilo, kurtturuusu, etelänruttojuuri, jättituija, japanintatar)

Vieraslaji on eliölaji, joka ei esiinny tarkasteltavalla alueella alkuperäisenä, vaan ihmisen sinne joko tahattomasti tai tahallisesti siirtämänä tai kantamana.Vieras(kasvi)lajien torjunnassa on tärkeää niiden leviämisen estäminen hävittämällä kasvi ja tuhoamalla sen siemenet ja/tai juuret. Useat vieraslajit leviävät herkästi, eivätkä tuhoudu kompostoinnissa.

Pakkaa kerätyt kasvit jätesäkkeihin ja laita kodin sekajäteastiaan, tai tuo jäteasemalle. Sekajäte poltetaan jätevoimaloissa, joten kasvit eivät päädy kaatopaikoille ja leviä sieltä ympäristöön. Vieraslajit saa tuoda asemalle puutarhajätteen hinnalla.

Myös espanjansiruetanat ja lehtokotilot voi laittaa kuolleina sekajätteeseen. Pakkaa esimerkiksi muovipurkkiin.

Vieraslajihavainnoista voi ilmoittaa vieraslajiportaaliin. Sivuilta löydät tietoa ja kuvia vieraslajeista, karttoja vieraslajien levinneisyydestä sekä torjuntaohjeita: vieraslajit.fi

(Toim. huom. lehtokotilo ei ole vieraslaji, mutta lajitteluohjeet ovat samat kuin espanjansiruetanalla.)

HUOM: Maa-ainesta ja haitallisia vieraslajeja (munia, siemeniä, juurakoita ja/tai risuja) sekaisin sisältäville kuormille ei pystytä tarjoamaan vastaanottoa. Jos kaivat vieraslajien kasvustoja, juurakkoja ja maa-ainesta yhtenä massana ylös, tulee kasvinosat erotella maa-aineksesta jo syntypaikalla. Huomioi, että espanjansiruetanan esiintymisalueilta ei saa kuljettaa maa-ainesta muualle leviämisriskin vuoksi.

Minne voit viedä jätteen

Hae jätettä

tai valitse jätelaji:

Takaisin ylös