LHJ:N BIOJÄTTEEN NEUVONTAKIERROS STARTTAA ENSI VIIKOLLA

Loimi-Hämeen Jätehuollon asiantuntijat aloittavat ensi viikolla biojäteaiheisen neuvontakiertueen, joka kulkee kevättalven aikana Sastamalassa, Forssassa, Jokioisilla ja Tammelassa. Ensimmäisen kerran kiertue vierailee keskiviikkona 31. tammikuuta Forssan Prismassa.

– Päätarkoituksena on kertoa ihmisille tänä vuonna laajenevasta biojätteen erilliskeräysvelvoitteesta, mutta vastaamme myös muihin lajitteluun ja kierrättämiseen liittyviin kysymyksiin, palveluneuvoja Marianne Aro kertoo.

Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee vuoden 2024 aikana koskemaan kaikkia yli 10 000 asukkaan taajamissa sijaitsevia vakituisessa käytössä olevia 1–4 huoneiston asuinkiinteistöjä, kuten omakotitaloja ja pieniä taloyhtiöitä.

– LHJ:n toimialueella velvoite koskee Forssan ja Sastamalan keskustaajamia. Forssan keskustaajama ulottuu myös Jokioisten ja Tammelan kuntien puolelle. Muilla alueilla biojätteen erilliskeräys tai kompostointi säilyy omakotitaloissa ja pienissä taloyhtiöissä edelleen vapaaehtoisena. Kotisivuiltamme löytyvästä sähköisestä kartasta voi tarkistaa koskeeko velvoite omaa kiinteistöä.

Kerää yksin tai kimpassa

Vaikka biojätteen keräys alkaa Sastamalassa vasta viikolla 34 ja Forssan seudulla viikolla 43, toivotaan kiinteistöjen omistajien ilmoittavan jo ennen huhtikuun loppua, miten he aikovat velvoitteen hoitaa. LHJ lähetti joulukuussa yli 5000 kirjettä kiinteistöille, joita tuleva biojätteen erilliskeräysvelvoite koskee.

– Tiedot tarvitaan ajoissa, jotta ajojärjestelymme ehtii valmistella kuljetusreitit sekä toimittaa tarvittavat astiat kiinteistöille. Ilmoituksen biokeräykseen liittymisestä tai kompostoinnista voi tehdä biokiertueemme neuvontapisteellä tai LHJ:n kotisivuilla, Aro sanoo.

Velvoitteen pariin kuuluvien kiinteistöjen vaihtoehtona on kompostoida biojätteet tai erilliskerätä ne biojäteastiaan. Kompostori tai biojäteastia voi olla myös yhteinen naapurin kanssa, mikäli kiinteistöiden välinen etäisyys on enintään 200 metriä.

– Biojätteiden kerääminen tai kompostointi kimpassa on yleensä edullisempaa kuin yksin. Jokaiselle kimpan kiinteistöille voidaan myös lähettää oma lasku, joten kimpan ylläpitäminen ja kustannusten jakaminen on helppoa.

Mikäli kiinteistö ei liity biojätteiden erilliskeräykseen tai ilmoita aloittavansa kompostointia, toimitetaan sille automaattisesti biojäteastia jätehuoltomääräysten mukaisilla tyhjennysväleillä.

Lisätietoa:
palveluneuvoja, Marianne Aro
p. 050 9170 944, marianne.aro@lhj.fi

LHJ:n bioneuvonta kiertää seuraavasti:

Ke 31.1. Forssa, Prisma klo 10–18
Pe 2.2. Tammela, S-Market klo 9–15
Ke 7.2. Sastamala, Prisma klo 9-15
To 8.2. Sastamala, Prisma klo 11-18
Ke 14.2. Sastamala, Prisma klo 9-15
To 15.2. Sastamala, Prisma klo 11-18
Ke 3.4. Forssa, Prisma klo 10-18
To 4.4. Tammela, S-Market klo 10-18
Ke 10.4. Forssa, Prisma klo 10-18
To 11.4. Jokioinen, S-Market klo 10-18
Ke 17.4. Forssa, Prisma klo 9-15

Takaisin ylös