Tässä juttusarjassa esittelemme uudistuneen pakkausjätteen erilliskeräyksen parissa toimivat urakoitsijat. Kilpailutuksen perusteella urakkaan valikoitui Urbaser Oy, Hyötykeräys Oy sekä Envor Group Oy. Juttusarjan aloittaa Urbaser Oy, josta haastateltavana oli tulosyksikön päällikkö Juha Mättö.
Kerrotko lyhyesti, mikä on Urbaser?
Suomessa olemme toimineet vuodesta 2002 alkaen, Urbaser nimellä vuodesta 2018 eteenpäin. Olemme osa kansainvälistä Urbaser-konsernia. Biojäteajoja olemme ajaneet LHJ:n alueella aikaisemminkin, samoin sekajätettä. Olemme sama yritys, mutta nimi on vaihtunut yritysostojen ja toiminnan laajenemisen seurauksena vuosien mittaan. Suomessa toimintamme liikevaihto on yli 50M€ (2022). Ajokalustoa on 180 jäteautoa koko maassa ja kuljettajia n. 350 henkilöä, valtakunnallisesti toimimme lähes jokaisen kunnallisen jäteyhtiön alueella ja keräämme kaikkia jätejakeita. Suomessa olemme yksi suurista jätealan kuljetusyrityksistä.
Miten olette valmistautuneet pakkausjätekeräyksen uudistumiseen?
Olemme rekrytoineet lisää kuljettajia, mm. tekemällä oppilaitosyhteistyötä alueella ja myös tekemällä suoria rekrytointeja. LHJ:n alueella on meillä uusia ja vanhoja työntekijöitä yhteensä kuusi kesän jälkeen. Muuten olemme valmistautuneet käymällä viranomaiskeskustelua ja markkinavuoropuhelua, seuraamme mihin suuntaan ala lähtee kehittymään, paljon on ollut vuorovaikutusta viranomaisten kanssa. Palvelualallahan tässä ollaan.
Mitkä jätejakeet ja alueet ovat tästedes teidän keräämiänne?
Biojäte tällä hetkellä, heinäkuun alusta alkaa myös muovin ja kartongin keräys. Alueena on Oripää, Loimaa, Punkalaidun, Urjala ja Akaa, Huittinen, Eura, Säkylä ja Sastamala (pl. Suodenniemi ja Mouhijärvi). Biojäte kerätään koko alueella, lukuun ottamatta Eura, Säkylä ja Huittinen.
Minkälaista kalustoa teillä on käytössä?
Yhtä jaetta kerätään per auto, eli lokeroautoja ei ole käytössä tällä hetkellä LHJ:n alueella. Kolme uutta autoa on tilattu, eli kalustoa on myös tarvittu lisää. Uudet autot saamme käyttöön vaiheittain vuoden loppuun mennessä. Kaikissa uusissa autoissa on nosturi, joilla voi tyhjentää myös nosto- ja syväkeräysastiat.
Onko jotain, mitä haluatte vielä kertoa?
Usein kysytään, mistä meidän kuljettajamme ovat kotoisin. Kuljettajat ovat paikallisia, useimmiten he asuvat toimialueen sisällä. Tämä ala on miesvaltainen, mutta alalle on tullut viimevuosina lisää naisia. LHJ:n urakoissakin on kaksi naiskuljettajaa.
Miten yhteistyö LHJ:n kanssa toimii?
Oikein hyvin toimii, ei ole valittamista! Kauan on tehty yhteistyötä Urbaserin ja Loimi-Hämeen Jätehuollon kesken, jo vuodesta 2010. Muutama vuosi oli välissä, että emme olleet yhteistyössä, mutta muuten meillä on pitkä yhteinen historia takana.
