Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee

Elintarviketta sisältävän biojätteen keräysvelvoite laajenee vuonna 2024 kaikkiin asuinkiinteistöihin, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan taajamissa. Loimi-Hämeen Jätehuollon toimialueella tämä tarkoittaa Forssan keskustaajamaa, joka ulottuu Jokioisten ja Tammelan kuntiin sekä Sastamalan keskustaajamaa. Lue lisää biojätteen erilliskeräysvelvoitteen laajenemisesta.

Lue lisää täältä!

Liity biojätteen erilliskeräykseen. Lue lisää.
Biojäte, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Liity biojätteen erilliskeräykseen

Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee vuonna 2024. Ilmoita kiinteistösi mukaan biokeräykseen jo nyt! Voit liittyä keräykseen myös vapaaehtoisesti, mikäli kiinteistö sijaitsee kuljetusalueellamme.

Lue lisää

Ilmoita kompostoinnista. Lue lisää.
Biojäte, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Ilmoita kompostoinnista

Elintarvikejätteiden kompostointi on vaatinut 1.1.2023 lähtien ilmoituksen jätehuoltoviranomaiselle. Täytä ja lähetä ilmoitus tästä!

Lue lisää

Miksi biojätteen lajittelu kannattaa?

Kierrättäminen on paitsi trendikästä, mutta myös ainoa keino maapallomme kantokyvyn säilyttämiseksi. Biojätteen erilliskeräyksen tai kompostoinnin aloittaminen kannattaa, koska:

#1 Teet maailmasta kestävämmän

Erottelemalla biojätteen sekajätteestä edistät EU:n kiertotaloustavoitteita ja vähennät ilmastonmuutosta. Samalla vähennät jätevoimalaitoksissa poltettavan jätteen määrää ja edistät ravinteiden kiertokulkua sekä hyötykäyttöä. Tiesitkö, että kolmannes kotitalouden jätteistä on biojätettä? Se on kodin selvästi suurin yksittäinen jätelaji.

#2 Biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa ja multaa

Tuotat raaka-ainetta biokaasuntuotantoon, josta saadaan uusiutuvaa liikennepolttoainetta. Biokaasua voidaan käyttää myös lämmityksessä ja tuotantotehtaiden energiana. Biokaasun tuotannosta syntyvä mädätejäännös puolestaan voidaan hyödyntää maanparannusaineena perinteisten lannoitteiden sijaan. Biojäte voidaan kompostoida myös suoraan mullaksi, jossa kasvaa uutta raaka-ainetta ruokapöytään.

#3 Biojäte on halvempaa kuin sekajäte   

Erilliskeräämällä tai kompostoimalla biojätteen voit hakea sekajäteastiallesi tyhjennysvälin pidennystä. Tällöin myös sekajätelaskusi pienenee. Tyhjennysväli voi olla enimmillään 12 viikkoa. Lajittelemalla kaikki hyötyjätteet kierrätyspisteisiin vähennät sekajäteastiaan laitettavan jätteen määrää. Voit itse laskea säästömahdollisuuden omalla kohdallasi. Tarkasta sekajäteastian tyhjennyshinta jätelaskulta ja arvioi omalle kiinteistölle pisin mahdollinen tyhjennysväli. 

#4 Hajuhaitat vähenevät

Jos biojätettä ei lajitella, se alkaa etenkin kesällä haista helposti sekajäteastiassa. Uudet biojätekeräysastiat ovat hyvin ilmastoituja. Kuivuessaan biojäte ei aiheuta hajuhaittoja ja niiden tyhjennysväli voi olla normaalista bioastiasta poiketen jopa neljä viikon välein ympäri vuoden, eikä niihin tarvita suojasäkkejä!

#5 Valmistautuminen kannattaa

Jätelakiuudistuksen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee 19.7.2024 alkaen kaikkiin asuinkiinteistöihin, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan taajamissa. Loimi-Hämeen Jätehuollon alueella tämä tarkoittaa Forssan ja Sastamalan keskustoista lähteviä taajama-alueita. Aloittamalla biojätteen erilliskeräyksen tai kompostoinnin jo nyt ehdit treenata itsesi bioneeriksi hyvissä ajoin!

Sivua päivitetty 15.4.2024 kello 12:38

Takaisin ylös