Joulunajan lajitteluohjeet, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Joulunajan lajitteluohjeet

Mitä pitäisi ottaa huomioon joululahjojen hankinnassa?

Kestävä ja tarpeellinen lahja tulee käyttöön ja se muistetaan pisimpään. Jätteen määrää on helppo vähentää antamalla lahjaksi tuotteiden sijaan palveluita. Myös eettisten lahjojen suosiminen kannattaa.

Miten kinkun paistorasvan kanssa pitäisi menetellä?

Kinkunpaiston yhteydessä syntyvä paistorasva ei kuulu viemäriin eikä vessanpönttöön. Oikea paikka on jähmettyneenä taloyhtiön biojäteastia, kodin kompostori, jäteasemalla oleva kinkkurasvakeräys tai näiden puuttuessa esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin pakattuna sekajäteastia. Kinkkurasva Kiertoon -keräyspaikkoja ovat kaikki LHJ:n jäteasemat (pl. Huittisten jäteasema). Joulupöytään kannattaa valmistaa ja ostaa sopiva määrä herkkuja, ettei ruokaa tarvitse joulun jälkeen heittää pois.

Entä paperi- ja pahviroskat?

Lahjapaketit ja kääreet kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä talteen ja käyttää uudestaan. Jouluna kertyneet pahvilaatikot voi lajitella litistettyinä pahvinkeräyspisteisiin tai viedä jäteasemille. Mikäli pahvipistettä ei ole lähettyvillä, pahvia voi polttaa sytykkeenä kodin tulipesässä tai sen voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Värillinen ja kiiltävä lahjapaperi ja lahjanaru ei sovellu paperinkeräykseen, vaan se kuuluu lajitella kodin sekajäteastiaan.

Mihin jätejakeeseen kynttiläroskat kuuluvat?

Kynttilöiden lopuista voi sulattaa uusia kynttilöitä. Ne voidaan laittaa myös sekajätteen joukkoon. Kannattaa muistaa, että tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot ja metallikuoret voi lajitella kierrätyspisteiden metalliastiaan.

Mitä joulukuuselle pitäisi joulun jälkeen tehdä?

Tammikuun ajan LHJ:n jäteasemat ottavat kuuset vastaan maksutta. Akaassa, Forssassa, Humppilassa, Jokioisilla, Koski Tl:ssä, Oripäässä, Punkalaitumella, Tammelassa, Somerolla, Urjalassa ja Ypäjällä  LHJ:n biojätekeräykseen kuuluvista asuinkiinteistöistä joulukuusien keräys aloitetaan Loppiaisen jälkeen. Joulukuusta tai sen osia ei saa laittaa biojäteastiaan, vaan kuusi jätetään kokonaisena bioastian viereen odottamaan keräystä. Biojätekeräyksen yhteydessä kerätyt kuuset hyödynnetään joko kompostin tukiaineena tai voimalaitosten polttoaineena. Omakotitaloissa kuusen voi pilkkoa myös polttopuiksi.

Miten uudenvuoden tinat ja rakettien jämät tulisi hoitaa?

Uudenvuoden tinat ovat nykyään lähes puhdasta tinaa, joten tinat voi lajitella metallinkeräykseen. Mikäli varastoista löytyy kuitenkin vielä vanhoja lyijyä sisältäviä tinoja, tulee ne käytön jälkeen palauttaa vaarallisena jätteenä jäteasemille tai ekotekopisteille.

Tinan voi myös korvata kokonaan sulattamalla tinan sijaan sokeria tai mehiläisvahaa. Sokeria varataan noin desi henkilö kohden, sulatetaan pannulla ja kaadetaan nopeasti veteen. Sokeri on paljon ympäristöystävällisempää kuin tina ja sen voi lopuksi vaikka syödä.

Räjähtäneiden rakettien jäännökset voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Käyttämättömiä raketteja ei saa missään tapauksessa laittaa sellaisenaan jäteastioihin. Ilotulitusraketit voi kuitenkin tehdä vaarattomiksi liottamalla niitä itse kotona vesiämpärissä läpimäriksi, jonka jälkeen ne voi laittaa sekajäteastiaan.

Joulunajan lajitteluohjeet, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Sivua päivitetty 28.12.2022 kello 10:23

Takaisin ylös