Joulunajan lajitteluohjeet, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
Joulunajan lajitteluohjeet, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

Joulunajan lajitteluohjeet

Mitä pitäisi ottaa huomioon joululahjojen hankinnassa?

Kestävä ja tarpeellinen lahja tulee käyttöön ja se muistetaan pisimpään. Jätteen määrää on helppo vähentää antamalla lahjaksi tuotteiden sijaan palveluita. Myös eettisten lahjojen suosiminen kannattaa.

Miten kinkun paistorasvan kanssa pitäisi menetellä?

Kinkunpaiston yhteydessä syntyvä paistorasva ei kuulu viemäriin eikä vessanpönttöön. Oikea paikka on jähmettyneenä taloyhtiön biojäteastia tai kodin kompostori. Näiden puuttuessa kinkkurasvan voi pakata esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin ja laittaa sekajäteastiaan. Joulupöytään kannattaa valmistaa ja ostaa sopiva määrä herkkuja, ettei ruokaa tarvitse joulun jälkeen heittää pois.

Entä paperi- ja pahviroskat?

Lahjapaketit ja kääreet kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä talteen ja käyttää uudestaan. Jouluna kertyneet pahvilaatikot voi lajitella litistettyinä pahvinkeräyspisteisiin tai viedä jäteasemille. Mikäli pahvipistettä ei ole lähettyvillä, pahvia voi polttaa sytykkeenä kodin tulipesässä tai sen voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Värillinen ja kiiltävä lahjapaperi ja lahjanaru ei sovellu paperinkeräykseen, vaan se kuuluu lajitella kodin sekajäteastiaan.

Joulukalenterit ja konvehtirasiat

Suklaarasioiden ja lelupakettien pahviosat kuuluvat kartonkikeräykseen. Muovipakkaukset lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Jos pakkauksessa on metalliosia, vie ne metallinkeräykseen

Mihin jätejakeeseen kynttiläroskat kuuluvat?

Kynttilöiden lopuista voi sulattaa uusia kynttilöitä. Ne voidaan laittaa myös sekajätteen joukkoon. Kannattaa muistaa, että tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot ja metallikuoret voi lajitella kierrätyspisteiden metalliastiaan. Muovikuorelliset tuikut ja hautakynttilät lajitellaan sekajätteeseen.

Mitä joulukuuselle pitäisi joulun jälkeen tehdä?

Tammikuun ajan LHJ:n jäteasemat ottavat luonnon kuusia maksutta vastaan. Kuusen voi pilkkoa myös kotikompostoriin. Huomioithan kuitenkin, että joulukuusia tai niiden osia ei saa laittaa biojäteastiaan, koska biojäte käsitellään biokaasulaitoksessa ja puuperäinen jäte haketetaan. Tekokuusen voi puolestaan lajitella sekajätteeseen. Jos tekokuusen painosta yli puolet on metallia, voi sen lajitella myös metallinkierrätykseen.

Miten uudenvuoden tinat ja rakettien jämät tulisi hoitaa?

Uudenvuoden tinat ovat nykyään lähes puhdasta tinaa, joten tinat voi lajitella metallinkeräykseen. Mikäli varastoista löytyy kuitenkin vielä vanhoja lyijyä sisältäviä tinoja, tulee ne käytön jälkeen palauttaa vaarallisena jätteenä jäteasemille tai ekotekopisteille.

Tinan voi myös korvata kokonaan sulattamalla tinan sijaan sokeria tai mehiläisvahaa. Sokeria varataan noin desi henkilö kohden, sulatetaan pannulla ja kaadetaan nopeasti veteen. Sokeri on paljon ympäristöystävällisempää kuin tina ja sen voi lopuksi vaikka syödä.

Räjähtäneiden rakettien jäännökset voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Käyttämättömiä raketteja ei saa missään tapauksessa laittaa sellaisenaan jäteastioihin. Ilotulitusraketit voi kuitenkin tehdä vaarattomiksi liottamalla niitä itse kotona vesiämpärissä läpimäriksi, jonka jälkeen ne voi laittaa sekajäteastiaan.

Sivua päivitetty 27.11.2024 kello 12:53

Takaisin ylös