Kiimassuon jätekeskus
kuormien vastaanotto

Avoinna tänään 7-18

 
 
Blogi | Kasalla

Blogi | Kasalla

03.11.2017

Talvi tuli taas niin yllättäen!


Ensilumi satoi pääkaupunkiseudulle lokakuussa. Liikenne oli sekaisin ja pelti rytisi. Talvi tuli taas niin yllättäen.

Erityisjätteessä tutkimus- ja kehitystyö on ollut pitkäjänteistä, ja usein tuntuu siltä, että asiat eivät aina edisty halutussa tahdissa. Mitään ei tapahdu yllättäen. Kiertotalous on kuuma aihe, mutta usein vedotaan uusiomateriaalien pieniin määriin, epätasaiseen laatuun, epävarmaan pitkäaikaiskestävyyteen ja ties mihin. Pilotoidaan pilottien perään ja se merkittävä, isomman mittakaavan hyödyntäminen on pääosin puheissa, ei teoissa. Kiertotalouden toimijoita pyritään säätelemään lisäohjein, mutta usein unohdetaan kentän ääni – toiveena on parempaa, ei enempää säätelyä.

Juuri kun on vaipumaisillaan syviin vesiin muistaa, että kyllä, kyllä kuitenkin tapahtuu. Jätteenpolton pohjakuonien hyödyntämisen edistämiseen keskittynyt Tekes-hankkeemme saa arvokkaan päätöksen. Tutkimus- ja kehityspäällikkömme Annika puolustaa hankkeen tuloksia väitöstilaisuudessaan 10.11.2017. Tervetuloa paikalle sankoin joukoin! Olen järjettömän ylpeä työkaverini ja ystäväni suorituksesta!

Annikan väitöskirjan ansiosta pohjakuonat sisällytettiin uudistuvaan MARA-asetukseen. MARA-asetuksen viivästyminen komission kiemuroissa hidasti Scanwas-tuotteidemme käyttöönottoa maarakentamisessa. Tuntuu, että kaikki tahot odottavat MARAa. Mutta nyt on valoa tunnelin päässä. Vahva usko on, että vuoden 2018 alusta meillä on uusi asetus voimassa ja voimme avata Scanwas-markkinat. Homman ei pidä kuitenkaan antaa lähteä käsistä. Scanwas-tuotteiden soveltuvuus jokaiseen kohteeseen arvioidaan etukäteen. Seurantaa toteutetaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, jotta mahdolliset alkuvaiheen haasteet saadaan selätettyä.

Tämän vuoden onnistumisiin tulee lisätä myös yhteistyö Lujabetonin kanssa - se on käynnistynyt mainiosti. Asiakkaat ovat ottaneet jätteenpolton pohjakuonan mineraaliaineksesta valmistetut Luja-modulit loistavasti vastaan! Moduleissa jopa 50 prosenttia neitseellisestä kiviaineksesta korvataan Scanwas 1-5 mm jakeella ja tämä jos mikä on hienoa!

UUMA2-hankkeen vuosiseminaarissa Scanwas-tuotteet saivat kovasti huomiota. Tutkimus- ja kehitystoimintamme pohjakuonien parissa on huomioitu myös Ruotsissa. On hienoa, kun tieto kulkee yli rajojen ja suomenkielistä ohjettamme pohjakuonien hyödyntämisestä maanrakentamisessa tilataan myös naapurimaahan!

Nyt rauhoitumme odottamaan Annikan väitöstilaisuutta - nähdään perjantaina 10.11. Tampereella! Ja muistakaahan lukea myös Helsingin Sanomien kiertotalousliite 5.12.2017. Siellä on tuttuja!

Terveisin

Kommentit:

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti:

Sähköpostiosoite (ei näytetä kommentin yhteydessä) *

Nimimerkki *

Kommenttisi *
 
Riina Rantsi

Riina Rantsi

Riina on työskennellyt Erityisjätteellä yli 10 vuotta, joista alkuvuodet aiemman omistajan Niska & Nyyssönen oy:n työntekijänä. Tätä ennen Riina on toiminut konsulttina Fundus oy:ssä ja WSP Environmental oy:ssä. Riinan väitöskirja pilaantuneiden maiden kunnostuksesta erityisesti ampumaradoilla ja kyllästämöillä valmistui vuonna 2002 Helsingin yliopistosta. 

Kasalla-blogin tarkoituksena on tuoda esille ajankohtaisia asioita pilaantuneiden maiden ja vaarallisten jätteiden käsittelystä sekä jätteenpolton pohjakuonien käsittelystä ja hyödyntämisestä. Riinan toiveena on saada aikaan vuorovaikutteista keskustelua onnistumisista ja kehitystä vaativista asioista - avoimesti ja asiallisesti.

"Jätehuolto ja erityisesti pilaantuneet maat sekä materiaalien hyötykäyttö on ollut intohimoni jo yli 20 vuotta. Erityisjätteellä tärkeimpänä olen pitänyt sitä, että saisin tartutettua oman intohimoni ja paloni työntekijöihin. Tässä olen mielestäni onnistunut. Nyt toivon sitä samaa teidän blogia seuraavien kanssa - luodaan yhdessä uutta."

 

Ota yhteyttä Riinaan