Sisältöön »
 
 

Uutiset

 
Muovinkierrätys toimii jo sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyssä

26.04.2018

Muovinkierrätys toimii jo sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyssä


- 17 miljoonaa kiloa muovia hyödynnetty

LHJ Groupin sähkö- ja elektroniikkakäsittelyä tekevät yritykset Cool Finland Oy ja Suomen Materiaalikierrätys Oy ovat hyödyntäneet erilaisia muoveja yli 17 miljoonaa kiloa kymmenen vuoden aikana tuottajavastuun käynnistymisen jälkeen. 

Cool Finlandin käsittelylaitos on ollut Suomessa ainoa, jossa kaikki muovimateriaalit on voitu hyödyntää materiaalikierrossa. Suurin yksittäinen lähde kierrätykseen on ollut yli miljoona käsiteltyä kylmälaitetta, joista on erotuksen jälkeen toimitettu uusioraaka-aineeksi 8,5 miljoonaa kiloa jääkaappien sisäkuorissa käytettyä polystyreenimuovia ja yli 6 miljoonaa kiloa polyuretaanimuovia, kertoo Cool-Finland Oy:n toimitusjohtaja Rauno Partanen.

- Polystyreenimuovi erotetaan jääkaapin rungon murskauksen jälkeen automaattisesti. Se on toimitettu valtaosiltaan granuloitavaksi yrityksen toisen omistajan laitokselle Saksaan. Käytännössä jääkapista erotettu muovi voidaan käyttää mihin tahansa polystyreeniä sisältävään tuotteeseen.

Polyuretaania käytetään jääkaappien eristemateriaalina. Se erotetaan ja jauhetaan murskauksen jälkeen. Haitalliset CFC-yhdisteet ja muut ilmaston lämpenemistä aiheuttavat eristekaasut kerätään talteen ja hävitetään asianmukaisesti, kertoo Partanen.

- Olemme käsittelyvolyymiltamme Suomen merkittävin laitos, jossa otetaan talteen CFC:n lisäksi myös uudemmat eristekaasut ja kylmäaineet. Tämä mahdollistaa eristeenä käytettävän polyuretaanin hyödyntämisen materiaalina. Myös polyuretaania on toimitettu Saksaan laitokselle, joka on erikoistunut polyuretaanin kierrätykseen. Jääkaappien eristeaine käytetään jalostuksen jälkeen maalien lisäaineena, vesieristeinä ja esimerkiksi puukomposiittien valmistuksessa.

Kolmanneksi suurimman kierrätettyjen muoviryhmän muodostavat TV- ja tietokonemonitorien muovit. Niitä on eroteltu ja kierrätetty kymmenen vuoden aikana 2,5 miljoonaa kiloa.

 

Muovinkierrätystä kehitetään laajasti

EU-tasolla on laadittu Euroopan kattavaa muovistrategiaa. Kotitalouden muoveille on EU:n jätedirektiivissä tulossa tiukempia kierrätystavoitteita. Kiina on kiristänyt merkittävästi uusioraaka-aineiden laatuvaatimuksia, mikä on siirtämässä kierrätystä enemmän Eurooppaan. Muovien kierrätys on sellaisessa kehitysvaiheessa, missä LHJ Groupin yritykset haluavat olla mukana, kertoo LHJ Groupin toimitusjohtaja Immo Sundholm.

- Tällä hetkellä selvitämme edelleen elektroniikkamuovien hyödyntämistä, mutta meillä on kiinnostusta edistää muovien kiertoa myös muiden materiaalivirtojen osalta. Muovin kierrättäminen materiaalina edellyttää parhaiden mahdollisten teknologioiden hyödyntämistä. Muovin kierrätyksen edistäminen materiaalikäytössä kaipaa tässä myös julkisen vallan tukea ja ohjausta.


Liitteet:

Mobiuksen esite

Polystyreenituotteita 1 (kuva SEG Umwelt-Service GmbH)

Polystyreenituotteita 2 (kuva SEG Umwelt-Service GmbH)

Cool-Finland kuva 1 (kuva LHJ Group)

Cool-Finland kuva 2 (kuva LHJ Group)


Otsikon kuva: SEG Umwelt-Service GmbH 


 

Jätehaku

Jäteluetteloon on kerätty tyypillisimpiä kodin esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 
 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | 7-187-18

Hallavaaran jätekeskus | 10-1810-18

Akaan jäteasema | 10-1810-18

Huittisten jäteasema | 12-18suljettu

Loimaan jäteasema | 8-168-16

Punkalaitumen jäteasema | suljettu12-18

Sastamalan jäteasema | 11-1811-18

Someron jäteasema | 12-18suljettu

Urjalan jäteasema | suljettu10-18

 
 
login Synergia Foxy