Lajitteluohjeet

 
Biojäte Energiajäte

Minne lajitellaan?

  • LHJ:n kaikilla jäteasemilla otetaan vastaan kotitalouden, julkishallinnon ja yritysten energiajätteen pienkuormat (peräkärry- ja pakettiautokuormat). Kysy suurempien erien toimittamisesta tarkemmat ohjeet neuvonnasta.
  • Nämä lajitteluohjeet käyvät myös energiajätteen erilliskeräyksessä oleville kiinteistöille. LHJ:n energiajätekeräys on saatavissa Forssan, Jokioisten ja Tammelan alueilla.
  • Energiajätteen tunnusväri on oranssi ja sen symboli on liekkikuvio.

Energiajätettä on palava jäte

  • Muovit, kuten kanisterit, suojakalvot ja ämpärit
  • Puu, kuten laudat, lastulevy ja vaneri
  • Kierrätykseen kelpaamaton paperi ja kartonki
  • Vaatteet ja kodin tekstiilit

Energiajätettä ei ole

  • PVC-muovi, jota käytetään mm. sähköjohdoissa, viemäriputkissa, lattiamatoissa, sadetakeissa, letkuissa (PVC:n tunnus on 03)
  • Biojätettä sisältävät pakkaukset ja jätteet
  • Jalkineet, nahka, sadeasut ja kumi

Muovien laatu selviää merkinnästä

Muovilaatujen merkintä perustuu EU-asetukseen. Merkkinä käytetään kansainvälistä kierrätysmerkkiä, jonka sisälle on merkitty muovilaadun numero ja merkin alle muovilaadun lyhenne.

Suomessa ei kerätä kotitalouksissa syntyvää jätemuovia uusiokäyttöön pulloja ja muovipusseja lukuun ottamatta, mutta energiajätteeksi useimmat muovilajit soveltuvat.

Muovin nimi ja lyhenneMerkkiEsimerkkejä käyttökohteista
Polyeteenitereftalaatti (PET)Limsapullot. 
Polyeteeni high-density (PE-HD)Mehupullot, muoviämpärit, limsakorit, jäteastiat, leikuulaudat, liukurit, pulkat, pesuainepullot, pakkauspullot: jogurttijuomat ja shampoot, kalvot, auton muoviset bensatankit, pullojen muovikorkit.
Polyvinyylikloridi (PVC) PVC-muovia ei saa polttaa eikä laittaa energiajätteen keräykseen.
Rakennustekniset muovit:
- putket ja letkut
- viemäriputket
- lattiapäällysteet (vinyylimatot)
- listat, ikkunankarmit, kattokourut
- vinyylitapetit
- sähköjohtojen ja kaapeleiden päällysmuovi
Piirtoheitinkalvot, kontaktimuovi ja muovitaskut
Muoviset mapit ja kansiot
Pressut, muoviritilät
Syvävedetyt myyntipakkaukset (esim. lelujen)
Pankki- ja luottokortit
Monet muovitetut kankaat (suihkuverhot, kerniliinat)
Tekonahka
Sadevaatteet ja saappaat
CD-levyjen, C- ja VHS-kasettien kannet ja kotelot, äänilevyt ja kasetit
Monet lelut
Puhallettavat lelut
Suojakäsineet (kumihanskat ja näppylähanskat)
Polyeteeni low-density (PE-LD)Muovikassit, hedelmäpussit, leipäpussit, muovikalvot, tuorekelmu.
Polypropeeni (PP)Narut, rasiat, laitteiden osat.
Polystyreeni (PS)Styrox, rasiat, purkit, mukit, korurasiat, pyörien kissansilmät, heijastimet, kertakäyttöastiat, xps-eristelevy.
Muut muovit ja sekoitemateriaalitKaikkien ylläolevien yhdistelmät yms. Jos ei ole varmaa sisältääkö PVC:tä, kuuluu sekajätteeseen.

Mitä siitä tehdään?

Energiajätteestä valmistetaan Forssassa Kiimassuon jätekeskuksessa kierrätyspolttoainetta, jota voidaan käyttää voimalaitoksissa lämmön ja sähkön tuotannossa. Kierrätyspolttoaineella pystytään korvaamaan uusiutumattomien raaka-aineiden käyttöä polttoaineena.

Miksi muovia ei kierrätetä materiaalina?

Muovia kierrätetään materiaalina vain silloin, kun se on puhdasta ja sitä syntyy suuri määrä samaa laatua. Suomessa tämä tarkoittaa palautuspulloja ja muovikasseja. Kotitalouksissa syntyvä muovi on usein likaista ja sekalaatuista eikä sovi kierrätettäväksi. Siksi muovit hyödynnetään pääosin energiajätteenä.

"Kannattaako energiajätettä lajitella? Eivätkö kaikki jätteet mene kuitenkin palamaan samaan uuniin?"

Ympäristön kannalta lajittelu kannattaa aina. Se on myös helpointa ja tarkinta tehdä jo syntypaikalla, esimerkiksi kotona, töissä ja koulussa.

Kaikki erilliskerätty energiajäte hyödynnetään

Hyödyntäminen tapahtuu korkean hyötysuhteen voimalaitoksissa, jolloin syntyy sähköä/lämpöä ja vähän tuhkaa. Ennen polttoa keräämämme energiajäte täytyy kuitenkin jalostaa kierrätyspolttoaineeksi laitoskäsittelyllä Forssassa (metallien erotus ja jätteen murskaus) ja kuljettaa voimalaitokseen. Tästä syntyy meille kustannuksia, jonka vuoksi joudumme perimään energiajätteestäkin pientä vastaanottomaksua.

Alueemme sekalainen kotitalousjäte hyödynnetään tällä hetkellä osittain jätevoimaloissa, joissa syntyy huonommalla hyötysuhteella sähköä/lämpöä ja paljon kuonaa ja tuhkaa verrattuna kierrätyspolttoainelaitoksiin, joissa poltetaan energiajätettä.

Energiajäte hyödynnetään siis eri paikassa kuin sekajäte

On järkevämpää  toimittaa hyvä, melko puhdas ja kuiva, polttokelpoinen jäte korkean hyötysuhteen laitokseen kuin jätevoimalaan.

Erityisjätteet Jäteöljy Keräyskartonki Käymäläjäte Lamput Lasi Loka- ja sakokaivot Lääkkeet Maa- ja kiviaines Metalliromu Muovit Paperi Paristot ja pienakut Puutarhajäte Rakennusjäte Renkaat Romuautot Sekajäte Sähkö- ja elektroniikkaromu SER Tekstiili Terveydenhuollon jätteet Vaaralliset jätteet
 

Jätehaku

Jäteluetteloon on kerätty tyypillisimpiä kodin esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | tänään 7-18

Hallavaaran jätekeskus | tänään 10-18

Akaan jäteasema | tänään 10-18

Huittisten jäteasema | tänään suljettu

Loimaan jäteasema | tänään 8-16

Punkalaitumen jäteasema | tänään 12-18

Sastamalan jäteasema | tänään 11-18

Someron jäteasema | tänään suljettu

Urjalan jäteasema | tänään 10-18

 
 
login Synergia Foxy