Sisältöön »
 
 

Lajitteluohjeet

 
Betoni- ja tiilijäte Biojäte Energiajäte Erityisjätteet Jäteöljy

Lassila & Tikanoja Oyj on Ympäristöministeriön kumppani valtakunnallisessa öljyjätteen keräyksessä. 

Nykyisin käytetyt voiteluöljyt voidaan puhdistaa ja kierrättää uudelleen. L&T:n osalta Suomessa voiteluöljyt puhdistetaan eli uudistetaan Haminassa regenerointilaitoksella. Öljyn kierrätysmahdollisuus on hyvä, kunhan se saadaan kerättyä talteen ohjeiden mukaan.

Haminan laitoksella öljy jalostuu uusioraaka-aineiksi. Öljyjätteestä jalostetaan perusöljyä, joka voidaan hyödyntää voiteluaineiden valmistuksessa. Epäpuhtaudet poistetaan jätteestä tislaamalla sekä erottelemalla, ja yli 90 prosenttia öljyjätteestä voidaan käyttää uudelleen puhtaana raaka-aineena.

Miten saan öljyjätteeni noudon tilattua?

Tilaa öljyjätteen noudot suoraan L&T:ltä numerosta 010 636 6031 tai  sähköpostiosoitteesta oil@lassila-tikanoja.fi

Käytetyt, hyvälaatuiset jäteöljyt (öljyn vesipitoisuuden ollessa alle 10 %) noudetaan veloituksetta ilman käsittelymaksuja, kun noudettava määrä on vähintään 200 litraa. Öljyn pitää olla pumpattavissa ja sen lähettyville pitää olla mahdollista ajaa säiliöautolla. Lisäksi jätteen tulee olla pakattuna vähintään 200 l pakkauksiin. L&T huolehtii yritysten öljyjätteen noudoista myös sopimuksen mukaan siirtoasiakirjan.  (1.10.2018 alkaen noudon raja nousee 800-1000 litraan. Siirtymäaika koskee Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n 16 kuntaa.)

Kotitalouksissa syntyvät pienemmät erät voi toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin. Öljy kerätään jäteasemien vastaanottopaikoissa säiliöihin, joten hyväksi keräysastioiksi soveltuvat jerrykannut ja kanisterit voi säästää edelleen kotiin omien jäteöljyjen keräykseen.

Öljyjen lajittelu

Käytetyt öljyt saadaan puhdistettua prosessissa, kunhan laaduiltaan erilaiset jäteöljyt pidetään toisistaan erillään jätteen syntypaikalta lähtien. Käytetyt öljyt lajitellaan seuraavasti:


1. Mustat jäteöljyt eli moottoreista syntyneet jäteöljyt
2. Kirkkaat jäteöljyt eli noettomat voiteluöljyt, kuten hydrauliikka-, vaihteisto-, kiertovoitelu-, kompressori-, voimansiirto-, turbiini- ja muuntajaöljyt
3. Kasviöljyt

Keräyskartonki Käymäläjäte Lamput Lasi Loka- ja sakokaivot Lääkkeet Maa- ja kiviaines Metalliromu Muovit Paperi Paristot ja pienakut Puutarhajäte Rakennusjäte Renkaat Romuautot Sekajäte Sähkö- ja elektroniikkaromu SER Tekstiili Terveydenhuollon jätteet Vaaralliset jätteet
 

Jätehaku

Jäteluetteloon on kerätty tyypillisimpiä kodin esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | 7-187-18

Hallavaaran jätekeskus | 10-1810-18

Akaan jäteasema | 10-1810-18

Huittisten jäteasema | 12-18suljettu

Loimaan jäteasema | 10-1810-18

Punkalaitumen jäteasema | suljettu12-18

Sastamalan jäteasema | 11-1811-18

Someron jäteasema | 12-18suljettu

Urjalan jäteasema | suljettu10-18

 
 
login Synergia Foxy